Nieuws
28 maart 2011 - Chris Bannink

MobileMonday over muziek

Vandaag is alweer de 20e aflevering van Mobile Monday Amsterdam. Het thema is dit keer Music in Mobile. Nederland zingt hier internationaal zijn toontje in mee, vandaar ook een flinke Nederlandse inbreng op het podium.  Na de aftrap van Mark Fonteijn is de eerste spreker Erwin Blom. Hij heeft ooit op nr 57 gestaan in de Nederlandse top 100 als artiest. Buiten dat is hij ook een bekende twitterazi (@erwblo).

Erwin begint met een demonstratie op zn gitaar, waarbij hij z'n iPhone Amplitude app gebruikt. Ook de drumcomputer gaat via een appje van 3.99 euro van Underworld. Een synthesizer zit er ook op a 5,49 euro. Dit laat hij via een microfoon versterken. Hij maakt ter plekke een paar samples. Indrukwekkend!

De mixer (cassetterecorder) en de video-editing gaan ook via de app Collabracam a 5,49 euro. Beetje priegelen is het wel op een iPhone, maar op de iPad kan het makkelijker. Bijvoorbeeld een app  (van €11,99) waarbij de Korg wordt geimiteerd. De sequencer is in de app van Looptastic gebouwd. De DJ set gaat uiteraard ook via de app. Ook Garageband heeft een scala aan mobiele toepassingen. Hij maakt -met het publiek- een momo song, gecomponeerd via deze Garageband app. Indrukwekkend. Een one-man-band nieuwe stijl.

Steven Kruyswijk wordt door Mark aangekondigd als de huisfilosoof van Momo. Hij stelt zichzelf uitgebreid voor. Hij heeft een kerkversie gemaakt van een sample, special voor momo op de ”Audio Nerdz” app, die een miljoen keer gedownload is.  Hij heeft muzieksoftware gemaakt in Python (software taal)  voor de Nokia N95. Hij is een voorstander van locale servers, in tegenstelling tot ‘the cloud’ werkt volgens Steven veel sneller en makkelijker.

“Muziek is Natuurlijke Informatica” legt hij uit als “een samenhangend geheel van planeten, sociale software en monetair stelsel…” OK, ik geef het toe; ik ben volledig lost bij dit laatste onderwerp. Ben van de Burg geeft hem nog een kans door te vragen of hij in 3 bullits kan uitleggen wat hij wilde vertellen… maar ook die kans weet hij niet om te zetten in een helder verhaal.  Jammer.

Tim Heineke had een eigen platenlabel gehad en heeft nu een nieuwe startup. Het maken van muziek is 1, maar Shuffler kan dat ook beter vindbaar maken, ook de niches. Sinds 5 maanden gestart, nu 300.000 gebruikers. Het is een audio magazine gemaakt door muziekblogs. Van jongs af aan is Tim met muziek bezig. Hij heeft een aardige dienst opgezet die in korte tijd al flinke klandizie heeft getrokken.

Lees meer verslag van Mobile Monday nr 20 in deel 2 en deel 3

Foto's (creative commons) door Daphne Channa Horn voor MobileMondayAmsterdam

Over de auteur: Chris Bannink