Nieuws
24 februari 2012 - Ron Smeets

Mobile World Congress 2012: Wat mogen we verwachten, deel 1

Officiëel begint het Mobile World Congress in Barcelona aanstaande maandag, 27 februari. De eerste persconferenties, en product presentaties, starten echter al op zondagmiddag. Het gonst al maanden van de geruchten over wat er allemaal in Barcelona onthuld zal gaan worden door de diverse toestel fabrikanten, providers en andere mobiele bedrijven die in de Catalaanse hoofdstad aanwezig zullen zijn.

Morgen (zaterdag) reizen wij met een team van 7 bloggers (5 van Mobile- en 2 van Dutch Cowboys) naar Barcelona om ook dit jaar weer uitgebreid verslag te doen van het MWC. De weersvoorspellingen zijn uitmuntend, maar dat is een, voor ons, slechts een leuke bijkomstigheid ;-)) Wat kunnen we allemaal verwachten in Barcelona, dat is veel interessanter.

De eerste persconferentie van dit jaar staat gepland voor zondagmiddag 15u30. Dan zal het Chinese Huawei onder andere haar (Europese) smartphone plannen onthullen. Tijdens de CES persenteerde men al 's werelds dunste (op dit moment) smartphone, de Acsend P1 S. In Barcelona zal Huawei vermoedelijk haar eerste quad core toestel presenteren, de Ascend D1 Q. De Chinese fabrikant wil in 2012 een serieuze gooi gaan doen naar de Europese en Amerikaanse smartphone markt. De grote onderscheidende factor zal, zoals we van een Chinees merk mogen verwachten, de prijs moeten worden. Toestellen die zich qua prestaties (en design) kunnen meten met duurdere concurrenten als de Samsung Galaxy S II, maar dan met een vriendelijker prijskaartje.

Ik verwacht dat we dit jaar in Barcelona meer Chinese en aziatische fabrikanten zullen gaan zien die hun (toestel)plannen voor de 'rest van de wereld' gaan ontvouwen. Het Japanse Panasonic is daar ook een voorbeeld van. Zij presenteerden eerder deze week al de ELUGA. En er doen ook al een tijd geruchten de ronde dat ZTE, de op vier na grootste toestel fabrikant ter wereld, meer 'internationale' smart-  en feature phones gaat presenteren. Als deze fabrikanten er in slagen om kwalitatief goede toestellen te maken voor een prijs die beduidend lager ligt dan die van de (bekende) concurrenten, dan is een succes in Europa, de VS en andere werelddelen, zeker niet ondenkbaar.

Voor Nederland zie ik de steeds duurder wordende abonnementsprijzen als een factor die daarbij een rol kunnen gaan spelen. Het aanschaffen van een los toestel en een SIM Only abonnement was tot voor kort niet echt veel voordeliger dan de bekende 'abonnement met 'gratis' toestel' varianten, maar dat is aan het veranderen. Zeker als je straks goede toestellen zou kunnen kopen die 100 tot 300 euro goedkoper zijn dan de modellen die nu in de winkels liggen.

Van de grote fabrikanten valt vooral op dat Samsung in Barcelona geen (internationale) persconferentie zal geven. En dat terwijl ik via een standbouwer van het MWC wel al heb begrepen dat de Samsung stand dit jaar groter dan ooit is. Enfin, de lancering van de Galaxy S III is al 'uitgesteld' tot ná het MWC. Als we de geruchten van de afgelopen weken mogen geloven dan zal Samsung in Barcelona een grotere (quad core) tablet presenteren, de Galaxy Tab 11.6 wellicht, en mogelijk ook een tablet versie van de Galaxy Note, de Note 10.1. Dat zou een tablet met een stylus (Samsung's S Pen) moten worden. Het is allerminst zeker of die ook daadwerkelijk in Barcelona 'geboren' zal worden, maar ik zou het wel een slimme zet van Samsung vinden. Niet omdat de Galaxy Note zo briljant is dat het maken van een tablet variant ervan gerechtvaardigd is, maar om een hele andere reden.

Samsung ligt met haar Galaxy Tab modellen al vanaf dag één flink overhoop met Apple. De twee gadget giganten staan bijna wekelijks met elkaar wel ergens in een rechtbank te bakkelijen over patenten, design en software. Wanneer Samsung haar Android tablets zou voorzien van een stylus en bijbehorende 'Note' software en design, dan lossen ze volgens mij in één klap een groot deel van de ruzies met Apple op. We zullen zien.

Nokia gaat in Barcelona, volgens de geruchten, een zestal nieuwe toestellen onthullen. Behalve de high end Lumia 910 met een 4.3 inch display (de Europese variant van de Amerikaanse Lumia 900) worden ook een of twee low end Windows Phone toestellen verwacht. De Lumia 610 dook enkele dagen geleden al eens op. Verder zullen de Finnen ook nu weer enkele 'Symbian' toestellen presenteren, varierend van een Asha (300 serie met Series 40 OS), tot de mogelijke Symbian Belle opvolger van de N8. De Finse fabrikant heeft dit jaar ook weer een eigen stand in Barcelona en de persconferentie staat gepland voor maandagochtend.

Dan het vernieuwde Sony Ericsson. Sinds deze week Sony Mobile Communications. In Las Vegas werden de eerste 'Sony' Smartphones al onthuld, de Xperia S (die ook naar Nederland komt) en de Xperia Ion voor de Amerikaanse markt. In Barcelona zullen er ongetwijfeld een aantal nieuwe Sony smartphones bij gaan komen. In de geruchtencircuits wordt onder andere de Xperia U genoemd. Ik hoop dat Sony in ieder geval haar eerste smartphone zal onthullen die standaard (af fabriek dus) van Android 4.0 (ICS) voorzien is. De Xperia S moet het tot enkele weken na de lancering nog doen met Android 2.3 (Gingerbread). Het worden spannende tijden voor Sony.

Tot zover voor nu. Later vandaag zal ik in het tweede deel van mijn MWC verwachtingen de overige fabrikanten bespreken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.