Nieuws
02 mei 2009 - Chris Bannink

Mobile Widget Camp Amsterdam live

Vandaag is het Mobile Widget Camp in Amsterdam, geïnitieerd door Vodafone. Pakhuis de Zwijger zit met een kleine 200 man redelijk vol op deze zonnige zaterdag. Na de introductie door dagvoorzitter Youri van Geest (zie foto) doet Patrick Leenheers van Vodafone een aftrap. Hij start met het feit dat "de iPhone ‘slechts’ 170.000 gebruikers in Nederland heeft. Dat is 1% van alle Nederlanders, ondanks alle terechte hype rondom dit mobieltje". Patrick wil het vandaag hebben over de andere 99% die ook mobiele applicaties kunnen gebruiken. Reinventing the web for mobile. Nu lopen bijna alle mobiele ontwikkelingen via standaard web technology, terwijl er op het mobiele web extra  mogelijkheden zijn qua beweging, locatie, richting, interactiviteit die een normale PC niet heeft.

"Wat moet je nu op internet via je mobiel? Er is nog te weinig te doen. Beetje kip-ei probleem dat er nog te weinig te vinden is op het mobiele web omdat er te weinig gebruikers zijn, maar er zijn te weinig gebruikers omdat er nog te weinig te vinden is".

Patrick (zie foto boven) sluit af met de mededeling dat dit geen Vodafone event is, maar een widget event, waar ook andere operators van kunnen profiteren, net zoals Vodafone profiteerd van het eerder gehouden Android Devcamp. Vodafone wil ontwikkeling en distributie supporten. Om het mobiele internet relevant te maken voor de consumenten. Op een snelle, gemakkelijke en goedkope manier.

Mark Verdegaal (zie foto onder) van Vodafone vervolgt Patrick met meer uitleg over de nieuwe App-store van Vodafone: "Gratis widgets zijn mogelijk, maar ook betaald via een 70-30 split (70% voor de developer, 30% voor Vodafone). Dit betaalde systeem gaat in beta live binnen een paar weken en uit beta ergens rond september dit jaar.

De app-shop zit vol met ‘active icons’ icoontjes van bijvoorbeeld het weer waarin de actuele temperatuur al wordt weergegeven. Ook zijn er makkelijke mogelijkheden om widgets te maken gebaseerd op een bestaande website. Hij geeft een voorbeeld van de Ajax website. Alles is in HTML/Java/Css taal en er is veel documentatie en een software development kid te downloaden. Hier is het adres van de betaversie: http://Widget.vodafone.com en binnen twee weken is de Nederlandse versie beschikbaar. Op mobiel doet deze site het (uiteraard) ook.

Daniel Appelquist, (zie foto onder) is organisator van Mobile Monday in Engeland en tevens W3C lid en developer bij Vodafone Engeland. Hij spreekt over het Broad Mobile Web Eco System. Alleen al het Opera Mobile Web Usage is geëxplodeerd van 1 miljard mobiele pageviews in 2007 naar 7 miljard januari 2009.

Hij geeft vervolgens de Top 11 mobile 2.0 trends waaronder bijvoorbeeld Smart mobile browsers, webstandards, ajax en widgets, Search, ads, mash-ups and open api’s, rfid en 2d barcodes, geotagging, etc.

Het web is volgens Daniel van een pagina gebaseerde metafoor, naar een uitontwikkeld applicatieplatform gegaan. Het mobiele web volgt. Het W3C heeft een lijst met best practises gemaakt. Widgets extend the web, in aanvulling op off-line applicaties als HTML5. Widgets worden automatisch geüpdate en er komt standaardisatie. Google, iPhone, Android, Opera test build en Mozilla doen al mee. Lees meer op OMTP BONDI. (spreek uit bondaai)

Als voorbeeld wordt de Twiggy Story naar voren gehaald. Dit is een mobiele Twitter Search Widget, gebouwd in 4 dagen mbv Betafine door Carsonified in opdracht van Vodafone om mobiele widgets te promoten. Alle API’s worden gestandaardiseerd door de W3C. Hoe- en per wanneer dit wordt gedaan wordt mij niet duidelijke overigens. Lees meer op het widget weblog van Betafine.

Hyves: Conversie via iPhone 100%

Yme Bosma (zie foto onder) van Hyves vervolgt met zijn verhaal dat mobiel steeds belangrijker wordt bij Hyves. 15% van de Hyvers gebruikt al de mobiele applicatie via diverse platformen. Ze hebben ook geen keus bij Hyves. Alle platformen moeten ze supporten; divere browsers, firmwares, alle mobiele handset leveranciers etc. Het is ‘horrible’ om mee te werken volgens Yme. 12 mensen werken er nu full-time aan om alle platformen voor Hyves te ontwikkelen en te onderhouden. De widgets ziet hij daarbij niet als een platform op zich. Het is geen JAMP (Just Another Mobile Platform).

Er is wel een erg duidelijk verschil te zien tussen de iPhone en alle andere telefoons. Bijvoorbeeld 85K mensen wilden de J2ME app downloaden, bij slechts 51 K was dat succesvol waarvan 30K het ook daadwerkelijk hebben gestart, en uiteindelijk slechts 22K  (25%) het vaker gebruiken. iPhone gebruikers hebben GEEN conversie verlies. Het heeft eigenlijk niet iets te maken met de applicatie zelf.

Voor Hyves zijn de widgets belangrijk omdat ze makkelijk zijn te configureren door gebruikers. Ze werken op de achtergrond wat heel belangrijk is voor de sociale netwerken. De widgets van Hyves focussen nu op korte termijn alerts/notifications. Je kunt er op klikken als je bent getriggerd door het onderwerp. Hij zoekt voor widgets “that bridge the gap to the app’.

Hij wil wel open software systemen hebben en ja er komt een app store op Hyves, die dan wel dezelfde app’s hebben die bijvoorbeeld Vodafone ook heeft. Vodafone gaat de app store pre-embedden in nieuwe handsets. Voor de huidige gebruikers komt ook ondersteuning.

Na de pauze gaan we verder met Ernst Jansen via een videopresentatie met de ‘quote of the day’ widget. Duidelijk dat geluid niet te combineren is met de Vodafone widgets! Animated GIF werkt niet omdat niet duidelijk is wanneer het moet starten of stoppen. Image source werkt ook niet. Javascript “getelementbuild” werkt wel. Nokia Energy Profiler is te vinden in het Nokia forum. Aardige video over enkele do’s en dont’s bij het maken van Widgets.

Martijn Pannevis van PanMan productions spreekt over “Hello World” hoe je een mobiele widget maakt. Hij gebruikt jQuery en heeft een ‘cats example’. Hij verteld alles in 3 minuten. Voor mij te snel. Bottom line is dat hij nog nooit iets had gebouwd en deze widget binnen 2 uur aan de praat had. We hebben het dan wel over een applicatie die alleen 4 plaatjes van katten laat zien…

Elliot (zie foto boven), (voorheen) van Carsonified gaat echt in op de heavy coding met als voorbeeld hoe ze Twiggy Search hebben gemaakt. Hoewel op zich simpel, te veel detail voor mij of om hier over te bloggen. Ik verlaat de meeting die in de ochtendsessie op zich prima was, ook voor de minder technisch gedreven aanwezigen zoals ik.

Bij het verlaten van het pand tref ik een inmiddels vertrouwd beeld bij dit soort evenementen; Vincent Everts -geflankeerd door zn Segway- die een vlogje doet, ditmaal met Yme.

Over de auteur: Chris Bannink