Nieuws
17 februari 2009 - Chris Bannink

Mobile Peer Awards finale tijdens Global Monday

Nadat we zondagavond al Mobile Sunday hadden (met o.a. de lancering van Zcapes.com) was gisteren de Global monday finale van de Mobile Peer Awards met de beste startup ideeen uit de hele wereld.

Na het welkom van Jordi William Carnes, de loco burgemeester van Barcelona, kwam de keynote van Anssi Vanjoki, de  Executive Vice President  & General Manager Markets van Nokia, en Member of the Board en iemand met een breed visitekaartje.  Hieronder enkele citaten uit zijn prima keynote.

“Breng mobiliteit naar een andere arena. Als je mobility als een commodity beschouwd, gaat er niks veranderen. Er moet iets nieuws gebeuren. NU is het beste moment om dingen te veranderen, dus durf het als je een gek idee hebt. Nu is de tijd dat de winnaars worden geboren voor nieuwe mobiele ideeën.

“Web 2.0 gaat van informatie ophalen naar interactiviteit. Mobiel is al lang niet meer alleen voor bellen en sms-en. De Weg 3G geeft veel meer mogelijkheden. Het veranderd de manier van leven, 24/7/365 dagen per jaar weten we wie we zijn, waar we zijn en wat onze vrienden zijn.

“Een telefoon is niet smart, maar een stupid device. Een IP adres dat aan iemand is gekoppeld is veel beter dan een telefoon die aan iemand is gekoppeld. We moeten de telefoon gaan beschouwen als een domme computer, dan gaat het veel beter werken.

“Veel mensen denken dat Nokia rare moves heeft gemaakt de laatste tijd. Zoals de miljoenen die we aan Symbian hebben uitgegeven en het vervolgens gratis weggeven. Dat doen we omdat we geloven in een open wereld waar iedereen van de resources gebruik kan maken. Gebruik die wel geteste code, bedenk die nieuwe ideeën. Bij www.publish.ovi.open is die code te bereiken. Dit maakten we vanochtend bekend en intussen zijn er al honderden gebruikers.

“Waarom hebben we Navtec gekocht? Omdat content draait om tijd, plaats en mensen. Het coördinaat waar iets of iemand is, is dus van wezenlijk belang.  Als je denkt wat je succesvol kan maken na deze crisis, dan zijn de coördinaten van belang. Als je niet iets maakt wat voor consumenten van relevantie is, dan zul je niet succesvol zijn. Creating together is de Nokia slogan geworden.  Hij sluit af met de woorden: we willen allemaal een nieuwe wereld creëren rondom mobility.

Hierna gaat de finale van de Mobile Peer Awards beginnen, waar we allemaal voor zijn gekomen. Bena Robert van GoMoNews kondigt dan de 5 koppige jury aan, waarna de kandidaten van de mobiele startups in maximaal 3 minuten met 3 slides hun idee mogen pitchen.

Wipii,  register online met je mobiele nummer, en dan kun je publieke ruimtes taggen en een soort twitter bericht toevoegen aan je sociale netwerk.

Aka’aki. Zorgt dat mensen in je direct omgeving verschijnen op je mobiel. Je kunt daardoor nieuwe mensen ontdekken, hoewel het niet gepinpoint is. Lijkt me wel erg intiem om jezelf zo te exibitioneren op straat via je mobiel. Zelf vinden ze dat er geen privacy issues zijn omdat mensen zelf kiezen om aka’aki te gebruiken. Relatie met Google latitude lijkt er op, maar dat is alleen voor mensen die je al goed kent.

Babajob.com zorgt dat mensen sneller de sociale ladder kunnen beklimmen in India door vocie automation, sms dienten, mobiel web en pc web diensten.

Big in Japan uit Dallas komt met shopsavvy, waar ik al eerder over kon berichten in mijn posting over Android Devcamp.

bioLocate uit Jakarta zorgt dat de stad Jakarta beter in beeld gebracht kan worden op het gebied van files. Nu zijn er 3000 taxi’s voorzien van bakens zodat in kaart gebracht kan worden waar het stilstaat.

Dial2Do uit Dublin zorgt dat je handsfree (in je auto) zaken kunt doen. Het werkt eigenlijk met voice recognition die je opdrachten uitvoert Je belt daarvoor steeds een lokaal nummer en zegt bijvoorbeeld: text: ik ben te laat voor de meting, waarna er een smsje wordt verstuurd.

Fortumo komt uit Estland zorgt dat je nel in verschillende landen een mobiele website kan bouwen, zonder dat je daar technische vaardigheden voor nodig hebt en zonder enige kosten.

Mob4Hire.com uit Canada begint te zeggen dat ze geen maffia zijn J, maar een broker in handset testing in diverse landen.  20.000 verschillende handsets zijn er in de wereld en zijn beloven veel lagere kosten om het te testen, door een netwerk van testers. Ze laten de markt beslissen wat er voor het testen betaald wordt. Testers worden gerankt naar gelang hun kwaliteit van testen. De helft bestaat juit professionele testers.

Orbster uit Munchen heeft een tool gemaakt die LBS games ontwikkelen door anderen veel makkelijker maakt. Het heet GPS mission.  Werkt op alle windows mobile/java phones en de iPhone 3G. GPS games worden gemaakt in 61 landen al na de eerste 9 maanden.

Oxynade uit Belgie. Ze hebben een tool gemaakt waardoor je kan zien welke events er waar plaatsvinden. De applicatie zelf heet Happenr en is bijvoorbeeld gratis te downloaden vanaf de app store.

Tellmewhere is de ultimate matchmaker, met plaatse ‘suited to you’ doordat je mensen die hetzelfde profiel hebben als jij aangeven welke plaatsen (restaurant, shops etc.) ze leuk vinden. Het is de nr 1 applicatie in Frankrijk en ze lanceren vandaag in de rest van Europa.

Xumii Heeft de social essentials bij elkaar gebracht op de mobiele telefoon, zoals flickr, facebook, msn, youtube, Yahoo, Gtalk etc. Je kunt berichten in meerdere netwerken brengen tegelijkertijd zodat je telefoon ‘sociaal’ wordt. M.xumii.com kun je het zelf testen.

Aradiom uit Istanbul heeft voor Istanbul vrijwel hetzelfde bedacht als BioLocate heeft gedaan voor Jakarta.

Fring uit Tel Aviv heeft een al wat bekendere dienst die ook gebaseerd is op social communities die bekende social communities aan elkaar koppelt en zorgt voor location tags. Ze hebben hun API open gezet zodat ook 3th parties hierop verder kunnen borduren. Ze hebben elke maand 500.000 (!) nieuwe gebruikers.

Getjar networks ziet twee positieve momenten het afgelopen jaar. Dat is de verkiezing van Obama en de inroductie van de iPhone. Probleem is dat mensen in India, Egypte en Brazilie. Yes they can! Getjar maakt apps for iedereen! Zelfs de Koran vertaald in Egyptisch. Ze heben 360 miljoen (!!!) downloads op hun naam staan.

Keynetik.com uit Washington maakt intelligente motion software, voor telefoons die motion sensers bezitten (en dat zijn er 50 miljoen), waardoor de telefoon ‘weet’ als en hoe ze worden bewogen. Ze zijn ook op de Symbian foundation booth te zien. Het zijn vaak games die ze maken.

Tip: Probeer het gratis op de site en gebruik Promocode momo09

Mobintech uit Denemarken heeft  een speciale bril ontworpen die aan je mobiel wordt gekoppeld en werkt als twee mini tv-schermen voor je ogen. Ideaal voor in het vliegtuig. Beter om een film te bekijken door deze ‘personal display glasses’ (PDG) dan direct via je mobiele scherm.

PopCatcher uit Zweden zorgt dat telefoons steeds van nieuwe muziek worden voorzien. Het neemt FM radio op en maakt er MP3 van.

Soonr heeft de persoonlijke cloud bedacht, waardoor je via diverse apparaten bij dezelfde eigen content kan komen.

Unkasoft doet aan advergaming geeft wel een hele leuke presentatie waarbij hij rare stemmetjes doet en zelfs een heuse koprol on stage. Joelen publiek, leuke laatste pitch. Hoewel de jury na afloop nog moest vragen wat zijn product nu eigenlijk echt was.

Wie er heeft gewonnen? Woensdagavond wordt het bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op het MWC Galadiner. Update volgt.

De linkjes naar de diverse applicaties staan in onze eerdere posting.

Na afloop was er een borrel, waar enkele vaste gasten van momo amsterdam elkaar ook weer troffen. zie foto

Over de auteur: Chris Bannink