Nieuws
02 februari 2011 - Chris Bannink

Mobile Monday #19

In Amsterdam werd maandag alweer de 19e editie van MobileMonday gehouden. Thema was Mobile Stories; oftewel alle mobiele verhalen die er vandaag (en morgen) toe doen.

Vooraf werd vooral uitgekeken naar de optredens van Jyri Engestrom & Priya Prakash , maar die waren helaas verhinderd. Door het sneeuwbal systeem van uitnodigen zijn er in ieder geval wel veel nieuwe belangwekkende gasten in de kerkzaal van De Duif te Amsterdam, die tot de laatste stoel bezet is, ondanks een 40% no show.

De gebruikelijke dienstmededelingen en sponsor introducties worden vandaag door Marc Fonteijn en Maarten den Braber in duo presentatie gedaan. 

Luc van Donkersgoed van Coding Dutchmen bijt de spits van de sprekers af. FMyLlife (inderdaad, van het F-word) was hun eerste website. Mensen konden daar kwijt waarom hun leven zo F*ckt-up is. Zonder reclame te maken waren er toch al veel bezoekers. Wat ook meehielp was dat er in die tijd nog weinig iPhone developers en nog maar weinig andere app’s beschikbaar waren.  

Na enkele upgrades hadden ze een bescheiden omzet van 14.000 euro. Nadeel was wel dat de winst voor 50% naar de originele content providers gaat die dat na 1 jaar kwamen opeisen. Met games/opdrachtgevers zijn er meer kansrijkere opdrachten te verkrijgen en is de ROI korter.

Ben van der Burg treedt vervolgens op als audience speaker, en gaat rond met de microfoon op zijn geheel eigen Haagse wijze. De sfeer wordt er in ieder geval beter van. Later dit event zal hij zelf ook nog een presentatie geven.

De volgende spreker is autonoom kunstenaar Sander Veenhof van sndrvh.nl. Hij spreekt in het Nederlands,wat op zich jammer is voor de enkele Engelse (online) bezoekers. Hij heeft het over hoe hij in Kameroen met mobiele apps de boer op ging. In zijn beste Frans probeerde hij met kunst en vliegwerk zijn nbeep6 applicatie duidelijker te maken. Maak communicatie mogelijk van de ene naar de andere kant van de straat om met missed calls via een letter een code door te geven.

Het is vrijwel ondoenlijk om dit in een paar woorden duidelijk uit te leggen. Zijn eigen conclusie is ook het werkt gewoon niet. Een humorvolle presentatie die prima past in het mobile stories thema. Vooral leuk omdat dit geen successtory is op momoams. Een betere, uitgeb reidere beschrijving van het experiment is te lezen op The Mobile City.

Lucas Tieleman is Cofounder of lbs communication app Repudo. Vreemde presentatie van iemand die zijn eigen zenuwen wegschreeuwd. Goeie vraag uit de zaal: is er een verschil met geocaching. Lucas schijnt de vraag niet helemaal te begrijpen…

Yuri van Geest is de volgende spreker. Hij is vanaf de oprichting van Mobile Monday Amsterdam actief en heeft door zijn kennis, kunde en inspirerende doorzettingskracht momoams tot een van de toonaangevende momo's ter wereld gemaakt. Buiten dat is hij een prima spreker. Vandaag demonstreert hij een sensor op zijn hoofd, waarmee hij door goed te focussen een virtueel balletje op een iphone omhoog kan houden. De zaal kijkt ademloos toe, geweldige demo. Dat de techniek al zo ver is. Deze Xwave Neurosky headset die EEG golven meet, kan al gekocht worden voor 100 dollar.  Met zijn gedachten laat Yuri een virtuele bal omhoog gaan. Met neurotechnologie in mobile applications gaat er een hele nieuwe wereld open. 

Yuri gaat direct verder met een lijstje van zijn favoriete applicaties:

<!--[if !supportLists]-->·      World Lens, die real time vertalingen maakt van teksten die je met je camera ’leest’

<!--[if !supportLists]-->·      Swiftkey is een variatie op swipe. Het weet wat je gaat typen. 50%sneller typen, op Android.

<!--[if !supportLists]-->·      Instant Heart Rate op iPhone, kan je hartritme monitoren zonder extra hardware benodigd.

<!--[if !supportLists]-->·      Citizens as sensors, om elkaar te helpen. Decentralisatie van hulpdiensten.

<!--[if !supportLists]-->·      Subsonic is een media streaming app op iPhone, Android en W7.

 RUWT? Is een fonetische afkorting van Are You Watching This? RUWT geeft  je een alert geeft als er  echt iets spannends gebeurt op tv.

 Indoors is een augmented reality app op de android.

Op zich jammer dat Yuri zijn meesterstuk, de demo met zijn hersengolven, zo snel overging op een lijstje app’s die op zich niet onaardig zijn, maar minder disruptive dan de demo.

Hij sluit af met drie diepgaande vragen die een beetje blijven hangen in de zaal omdat het antwoord uitblijft. Yuri heeft eigenlijk te veel te vertellen. Laat hem als vaste spreker elke momo één onderwerp uitdiepen, komt hij beter tot zijn recht dan dit driesterrengerecht opgediend als fastfood.

Ville Vesterinen is CEO of of Greyarealabs.com. Hij spreekt na de pauze over zijn nieuwe app ShadowCities, een location based mmorpgame  die alleen nog in Finland beschikbaar is. Hij geeft een inzichtje in hoe het er uit kan zien als het staks ook in Nederland beschikbaar is. Hij wil het echte leven combineren met de virtuele en dat mixen in een spannende game. Hij vergelijkt het met Harry Potter waar dagelijkse zaken worden gecombineerd met een tikje magie.  Je kunt rune tekens via een touchscreen uploaden. Je telefoon wordt een magisch device en daardoor wordt je een tovenaar die in de gevechten (game) kan meedoen. Je moet 1 van de twee kanten kiezen en de stad terugveroveren.  Vesterinen spreekt over NPC’s (?) en andere players, over steden  en wijken die unieke eigenschappen hebben. Vast een interessante game, maar komt niet helemaal uit de verf. Opvallend dat veel mensen in de zaal hun handen opstaken bij de vraag wie deze game –die alleen nog in Finland te zien is-  al kenden. Ik had een filmpje en of wat life actie verwacht om het te demonstreren. Kortom ook weer een presentatie die tikje teleursteld. Oh wacht, bij de vragen komen alsnog de vragen om een demo, (ziet er beetje duf uit) en een filmpje wordt verwezen naar de site shadowcities.com . Het business model is gebaseerd op het idee dat mensen extra goodies kunnen kopen in de game. Leuke game, benieuwd naar wanneer het in NL verkrijgbaar wordt.

Na de pauze is Ben van de Burg zelf spreker. Hij start met een muziekje van Lastnight a DJ saved my life, maar er zijn technische problemen omdat de wifi van momoams overbelast is. (daar weet ik alles van, daarom is deze post niet live…zoals ik gewoonlijk doe).

Ben brengt de klassieke Griek Aristoteles op het podium. Pathos, Logo’s en Ethos waren de drie ingrediënten om goed te kunnen spreken. Evolutie van de mensheid bracht ons… digital. De Logo’s in een digitale wereld ging naar beneden, maar Pathos (emotie)gaat omhoog en is tegenwoordig erg belangrijk geworden. Storytelling is eigenlijk dood. Wat er van over is zal uiteindelijk verdwijnen. Emotelling gaat het helemaal worden: de pornoficatie van de samenleving, aldus Ben. En dat heeft… Slidejocky nodig. Een humorvolle wending in het verhaal.  Ondanks de grote technische problemen (we hebben niet kunnen zien hoe het werkt) was deze presentatie aardig om te zien, met name door het onaflatende enthousiasme van Ben. Goeie zet om hem ook de zaal te laten betrekken bij alle sprekers. Dat is een kunstje dat niet iedereen op een natuurlijke manier kan.

De laatste spreker is Ben Scott-Robinson, CEO van We Love Mobile. Een bedrijf dat merken een verhaal laat vertellen en voor klanteninteractie zorgt, althans volgens henzelf. Hun bedrijfsfilosofie is dat ze

  • Make it easy
  • Make it integrated
  • Make it usefull
  • Make it for everyone
  • Make it beautifull

Op zich wellicht open deuren, maar Scott Robinson kan me overtuigen dat hij ze doorvoert tot in de haarvaten van het bedrijf. Hier en daar een sneer uitdelend naar bedrijven die eigenlijk alleen maar een app willen en geen idee hebben waar het over moet gaan. (geef me maar een kilo iphone app, CB).  Hij heeft de anecdote over stoytelling;  Knights Castle was een zeepmerk dat een stripverhaal publiceerde. Het werd zo populair dat daardoor de term soap opera ontstond. Ook kun je met een verhaal interacteren bijvoorbeeld door het boek “The Warlock of Firecop Mountain”.  Hij laat als laatste voorbeeld “AR invaders” zien uit Japan, een AR game met LBS en veel actie. zie demo filmpje van 1 minuut 

http://www.youtube.com/watch?v=Vl_L0ilxqzs

Hoe moet je een interactief verhaal vertellen? Voorbeeld is Ozymandias Systems die holografie voor iPhone kan maken…stel je voor : Een hoteldinner afspraak, en allerlei gebeurtenissen volgen elkaar op waar je zelf een (hoofd)rol in speelt. Compleet met bad guys, vamps en good guys. Alsof je zelf in een film speelt. De clue: welcome to the we love mobile party. Mensen moeten het verhaal gaan geloven, dát is de key. Mooi verhaal aan het einde van deze Mobile Monday about story telling.

Mijn eindconclusie: het niveau van de sprekers haalde bij Momo nr 18 en deze nr 19, niet het zeer hoge niveau van de paar keren daarvoor. Maar overall heb ik weer een prima event gezien en ik denk dat de meeste bezoekers het daar mee eens zijn. Op naar 28 maart wanneer het thema van MomoAms #20 Muziek zal zijn.

Dank voor de schitterende foto's van Pitslamp.be

Over de auteur: Chris Bannink