Nieuws
01 juni 2009 - Chris Bannink

Mobile Monday 11, deel 3 Rheingold en Rice

Hier het derde en laatste deel van het Mobile Monday verslag met de laatste set topsprekers. Howard Rheingold, is blij met Nederland. Hij zal op verzoek van Yuri Van Geest proberen zijn boek “Smartmobs” te reviseren. Wat is er gebeurd sinds 2002 toen zijn boek uitkwam. Hij zal dat proberen en "daarna nooit meer doen". In 2 minuten gaat hij proberen de belangrijkste zaken er van weer te geven. Dit duurt echter 3 kwartier.

Toen de hele wereld aan het sms-en was, was dat in Amerika nog lang niet zo populair. In Tokyo en Finland zag hij iedereen in zijn telefoon kijken. Dat bevreemde hem. De drempel voor technologie is inmiddels verlaagt. We kunnen nu zaken doen die eerder niet mogelijk waren. Het internet en het mobile internet en de cloud gaan sneller dan gedacht. We zitten midden in een revolutie. De PC en mobiel gaan op in een nieuw medium. De PC in 1980 was iets heel nieuws. Niet te bevatten dat nu iedereen meer computing power in zn mobiel heeft dan Nasa in 1980.

Swarm Supercomputing Collectives heeft onvoorziene consequenties. Het feit dat velen in een groep moeilijk kunnen samenwerken. Howard heeft wellicht begrepen dat zijn presentatie vorige week bij Transform niet alleen bij mij niet zo bevallen was. Hij begint duidelijk weer met dezelfde voorbeelden, zich verontschuldigend dat hij nu veel voorbeelden weggelaten heeft.

Flashmobs waren bijvoorbeeld ijsetende mensen in de straat die daarmee protesteerden tegen het gezag. In Los Angeles gebruikten 20.000 studenten My Space om te demonstreren en waren daarmee succesvol in hun doelen (die Howard verder niet toelicht). Lees voor meer voorbeelden mijn posting van afgelopen donderdag.

George Allan verloor de verkiezingen toen hij een racistische opmerking maakte naar iemand met een camphone die het filmpje inderdaad openbaar maakte (ik kan deze reden echter niet online terugvinden).

Verder de Londense metro aanslagen die via een camera telefoon foto de wereld over gingen, de voorbeelden van Obama’s verkiezing en het vliegtuig in de hudson via Twitter komen voorbij. De wereld gaat snel Howard, ook dit zijn geen voorbeelden die niet iedereen al tientallen keren voorbij heeft zien komen. In feite geeft Howard hiermee voorbeelden wat je met een mobiele telefoon kunt doen (fotograferen en filmen…) en dat het in de media terecht kan komen.

Hij gaat verder: "Micro organismen, in een georganiseerder omgeving hebben gezorgd voor de grote uitvindingen, ook in Nederland. Kijk naar de http://www.cooperationcommons.com website om daar de details te kunnen zien. De tijd van “sentiest things” gaat over chips in alles, en informatie in plaatsen. Bedacht door de uitvinder van i-Mode, die de telefoon eigenlijk als een remote control zag. Howard ziet dat remote control eigenlijk niet. Binnen 7 jaar zullen we eigenlijk wel veel actie zien in dat gebied.

Augmented Reality (AR) gaat wel booming worden, al dan niet met een headset. De context met de ruimte om ons heen wordt steeds belangrijker. Hij laat voorbeelden zien van Schloss Leopoldkron en andere zaken die al erg lang op wikipedia staan. Pachube.com is een website die gewoon heel veel zaken registreert. Binnenkort zijn er auto’s die zeggen dat je beter een andere route kunt kiezen. Howard heeft de Tom Tom waarschijnlijk nog niet ontdekt waar dat al lang kan. Kortom hoewel aangekondigd dat hij zijn smartmobs boek zal herzien, gebeurt dat niet en blijven de voorbeelden die ‘binnenkort gaan gebeuren’ . Hij ziet dat de mobiel zoals hij eerder voorspelde niet de financial carrier is geworden zoals hij ooit dacht.  De mobiel zal in 3e wereld landen veel nut hebben, de bandbreedte zal sneller groeien dan nu.  Intell heeft een systeem dat een ‘kloon’ van je mobiel in de cloud heeft. Apple heeft eye tracking bedrijven gekocht en Howard verwacht daar veel van. Wat precies wordt niet duidelijk. Er kan straks veel meer met je mobiel getrackt worden zoals je bloedsuiker, temperatuur etc.

Howard sluit af met de vraag of dit allemaal goed is voor ons als personen, bedrijven en maatschappijen. We gaan nieuwe communicatie zien die door gebruikers wordt geïnitieerd, net zoals de hashtags (#) niet door Twitter maar door gebruikers is ontstaan. Kijk voor meer op http://www.socialmediaclassroom.com

De enige vraag die Howard krijgt (wegens tijdgebrek) is wat Momo zelf kan doen aan spam, die bijvoorbeeld de live Twitterstream van #momoams dwars zit met scheldwoorden en porno.  (Iedereen is blij dat er geen backchannel is met deze spam). Het antwoord kan Howard niet geven.

Kortom, hoewel aangekondigd dat hij zijn Smartmobs boek zal herzien, gebeurt dat niet en blijven de voorbeelden die ‘binnenkort gaan gebeuren’ vreselijk gedateerd, omdat het al bestaat.

Robert Rice

Robert Rice is de laatste spreker van de dag met zijn spreekbeurt over “The future is calling”. Hij begint lekker provocatief met “mobile is dead”. De venture capitalists denken nu dat alles al klaar is en lopen weg van mobiele investeringen. Maar Robert denkt dat ze terugkomen. Want mobiel is nog steeds communicatie tussen twee personen. Het is een dinosaurus geworden met ik bel jou, jij belt iemand anders etc. De nieuwe mobiel is een intermediair.

Mobiel is de link tussen verleden en toekomst. Alle grote massamedia zaken hebben een grote invloed op de mensheid gehad. Hij ziet augmented reality (AR) als de nieuwe massamedia. AR loopt wel kans te snel en niet volwassen genoeg op de markt te worden gegooid zodat het een image van niet relevante hype krijgt. AR kan de virtuele en de echte wereld samenvoegen. We beleven de media anders met AR. Hierna laat hij enkele AR demo-filmpjes zien. AR is veel meer dan 3D top up video marker based. Met mobiel Wikitude heb je nog een categorie en met een AR bril op, is de 3e categorie te pakken.

De wereld is niet plat. Toch zien we overal platte schermen. We moeten anders gaan denken, niet meer in 2 dimensies. Verschillende soorten media: Passieve, Actieve, Interactieve, Dynamische (creëren) en dan Meta media (die hij zelf heeft verzonnen) die zaken toevoegt over wat je doet, waar je bent en hoe je je voelt.

Bedrijven weten nog steeds erg weinig van hun klanten. Willen we mobiel naar het volgende level brengen dan moeten we meer van die mensen weten. Nieuwe, kleinere, groenere technologien komen steeds sneller op, maar het gaat niet altijd goed. Het goede idee maar slecht geïmplementeerd. De lichten zijn wel aan maar niemand is thuis.  Markers zijn niet echt geschikt voor mobiel. We moeten niet alleen ‘out of the box’ denken maar de box zelf weer heruitvinden.

Veel van die technologieën kunnen niet zonder een sociale component. Breek het silo denken af en zorg voor interdisciplinaire teams die  voor de integrale aanpak kunnen zorgen. Mobile devices kunnen prima zijn voor AR. De geek brillen zullen niet snel echt populair worden. Hij geeft aan dat er nog maar een heel klein gedeelte mbt AR is uitgevonden/klaar is. De echt wearable devices (die nog niet bestaan) zullen zorgen voor een grote uptake.

Afsluiting

Het is weer een mooie momo 11 geworden. De organisatie heeft er hard aan getrokken en een keur aan sprekers weten te strikken die goede presentaties hielden. Met name Moore, Cascio Grill en Rice wisten een interessant verhaal te koppelen aan een juiste toon. Uiteindelijk toch een middag bloggen waard.

Ondanks heel veel effort van de organisatie om de juiste mensen naar momo te krijgen bleven er ook dit keer weer heel veel (tientallen?) badges ongebruikt liggen ondanks de lange wachtlijst. Niet onbegrijpelijk gezien het mooie strandweer, maar ongetwijfeld een teleurstelling voor de organisatie. Momo #12 is gepland op 7 september. Ook daar kijk ik weer naar uit. Hieronder een foto van alle sprekers op een rij.

Lees meer van dit verslag in deel 1 en deel 2

NB: dit is een live verslag waarin ik moet tikken, fotograferen, vertalen, slides bekijken en netwerken tegelijkertijd en probeer het verslag live te hebben zodra het applaus klinkt. Er zullen teveel typo's instaan en nog te weinig foto's en linkjes. Die zal ik in een latere update toevoegen.

Over de auteur: Chris Bannink