Nieuws
01 augustus 2007 - Richard Otto

Mobile Internet Facts

Aangezien Mobiel Internet een steeds prominentere rol heeft in het Mobiele gebruik van de consument, som ik hierbij enkele recente Mobile Internet feiten en cijfers op. De onderzoeksresultaten heb ik uit diverse bronnen gehaald, waaronder OPA, IDC, Ernst&Young en M:Metrics.

Gebruik

Uit het onderzoek komt naar voren dat 77 procent van de ondervraagde Europeanen toegang tot internet heeft via de mobiele telefoon. Het laatste kwartaal wordt onbeperkt mobiel internet door de Nederlandse Telecom Operators flink gepromoot. Vodafone en KPN bieden sinds mei pas onbeperkt mobiel internet voor een vast bedrag aan. In Nederland zijn er 1,3 miljoen actieve gebruikers van het mobiele internet. Onder 'actief' wordt verstaan: gebruik meerdermaals per week. In 2008 zullen zo'n 1,3 miljard mensen het internet via hun mobiele telefoon bekijken. In enkele Aziatische landen wordt er zelfs geinternet via de mobiel dan via de pc.

Mobiel Internet wordt voor de volgende

toepassingen gebruikt:

- Info opzoeken: 81 %

- E-mail: 73 %

- Nieuwssites: 68 %

- Agenda: 48 %

- MMS: 39 %

- Inloggen op bedrijfsnet: 38 %

- Video's bekijken, chatten, muziek downloaden etc. 12 %

- Videobellen 4 %

Doelgroepen

Van de ondervraagde mannen gebruikt 33 procent mobiel internet, van de vrouwen maar 10 procent. Opvallend is dat het percentage dat mobiel internet in de leeftijdsgroep 15-34 jaar slechts 22 procent bedraagt, en in de leeftijdsgroep 35-49 jaar hoger ligt: 31 procent. Uit ander onderzoek wordt geconcludeerd dat de gemiddelde mobiel internet gebruikers: werkende mannen in de leeftijd van 20 – 40 jaar zijn.

Zakelijk gebruik

Tweederde van de managers zegt een pda en/of telefoon met internettoegang te bezitten, 40 procent van deze groep maakt daar ook gebruik van, ofwel 26 procent van alle ondervraagde managers.

In de zakelijke markt staan KPN en Vodafone met mobiel internet aan kop. In de consumentenmarkt op het gebied van Mobiel Internet gaan KPN (Hi) en T-Mobile aan kop. Consumenten met een flatfee mobiel internet abonnement van T-Mobile ligt nu boven de 100.000. In de eerst 6 maanden van 2007 was het mobiel dataverkeer bij deze provider al 2x zoveel als geheel 2006. De omzet van T-Mobile uit mobiel internet, steeg met 42 procent ten opzicht van vorig jaar tot 455 miljoen euro. Vodafone zag in de afgelopen periode de omzet uit mobiel internet met 35 procent groeien tot 672 miljoen euro.

Mobiele Websites

Consumenten surfen mobiel voornamelijk voor Sport, Weer en Fileinformatie. Tevens blijkt dat een aantal populaire Mobile Websites in Nederland het laatste half jaar hun bezoekersaantallen maandelijks met 5 – 10 % zien stijgen.

**

Het laatste kwartaal wordt onbeperkt mobiel internet door de Nederlandse Telecom Operators flink gepromoot. Vodafone en KPN bieden sinds mei pas onbeperkt mobiel internet voor een vast bedrag aan. Dit kan nog invloed hebben op de bovenstaande resultaten. De bovenstaande opgesomde resultaten komen uit diverse onderzoeken, waar diverse onderzoekmethodieken worden gebruikt. Conslusies en cijfers kunnen dus tegenstijdig met elkaar zijn.Gerelateerde links:
Grote stijging mobiel internet gebruik in Amerika
Consumentenbond: Pas op met Mobiel internetten op vakantie!
KPN verwacht hoge omzet mobiel internet.
T-Mobile ziet grote toekomst in Mobile internet!
Over de auteur: Richard Otto