Nieuws
27 september 2017 - Ron Smeets

Mobile Gaming is niet meer weg te denken Maar er is veel veranderd sinds ‘Snake’

Het was het allerhipste mobieltje in de jeugd van velen en kwam uit in het jaar 2000, de Nokia 3310. Dat is 17 jaar geleden mensen, poeh. Er werden toen bijna 130 miljoen toestellen van verkocht. Wat was dit een geweldig toestel he?

Vroegâh
Had je ruzie met je vriendje en moest die telefoon gewoon even in volle kracht vooruit tegen de muur aangesmeten worden of was je smsjes aan het versturen terwijl je op de 10e verdieping van een flat met je armen over de railing van het balkon stond… en liet je hem per ongeluk uit je vingers glippen? Het is tegenwoordig niet eens aan te raden om je telefoon meer dan 5cm te laten vallen, maar 17 jaar geleden? Niets aan de hand. Je telefoon lag mogelijk uit elkaar, maar dat was in 4 seconden ook zo weer gefixt en 10 seconden later kon je weer verder met smssen.. of.. bellen.. of.. wat kon je er toch nog meer op?

- Links -- rechts --- boven ---- onder -----

Kon je toen al blackjack spelletjes op je telefoon spelen? Nee natuurlijk niet! Maar wel SNAKE!! Jawel jawel, het voor sommigen verslavende spelletje om tijdens een tussenuur of na het avondeten te spelen. Niet iedereen was er goed in, maar over het algemeen was iedereen een professional gamer destijds. Dit was uiteraard omdat er gewoon nog niet heel veel keuze was. We hadden te maken met een beeldscherm van een halve duimlengte hoog en breed, 1 kleur (niks of zwart) en als je geluk had dan had je in elk geval wel polyfone ringtones.

Tijdreisje
Mobile gaming is in die tijd zijn voeten in de aarde gaan zetten en dat is nooit meer verdwenen. Sterker nog, tegenwoordig hebben we te maken met schermen die nog groter zijn dan onze gehele hand en met een kleurenvariatie waar een regenboog jaloers van wordt. Snake is daardoor tegenwoordig een omgetoverde versie geworden waarin je 3 dimensionaal met je slang door het het beeld manoeuvreert op zoek naar al die kleine roulette kogeltjes en daar houdt het nog niet op! Als je wil heb je de mogelijkheid om de audio via je 5.1 home cinema surround set met subwoofer af te laten spelen. De tijden zijn een beetje veranderd!

Erbij ingekropen
Niet alleen Snake is in Ultra HD en Mega 3D op de nieuwste toestellen te spelen, ook hebben andere spellen zich in de laatste 15 jaar zichtbaar gemaakt op onze telefoons. Tegenwoordig zijn mobiele games niet meer weg te denken! Nu wordt Snake zelf niet zo vaak meer gespeeld, interessante downloads zijn wel games als bijvoorbeeld Jachtseizoen, Stack AR, populaire casino games als online roulette en online blackjack games, Whatsapp, Instagram en natuurlijk de geliefde Snapchat. Op dit moment staan er ongeveer 2.8 miljoen apps in de app store van Google “Google Play” en 2.2 miljoen in de Apple App Store. Ongeveer een kwart hiervan zijn games, wat gauw gerekend dus neerkomt op een kleine 700.000 opties om jezelf spelenderwijs met elke micro pixel te vermaken tijdens je al tussenuren of tussen elke hap van je zalige avondmaal. Veel plezier en eet smakelijk!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.