Nieuws
17 januari 2007 - Peter de Ruiter

Mobile Cowboy sinds vandaag: Peter de Ruiter

Peter de Ruiter is reisfotograaf en schrijver van boeken over digitale fotografie. Zijn laatste en (en meest relevante) boek is Fotograferen met je mobieltje. Zelf zegt hij dat het feitelijk oude koek is wat er nu gebeurt met het maken en verzenden van foto's via het mobiele netwerk.

Hij deed het al in 2001 met een Ricoh RDC-i700 camera en een Nokia Cardphone, zelfs vanuit een hete-luchtballon en in het buitenland. Zie Archiefpagina

Toen in 2002 het eerste fotomobieltje werd geïntroduceerd waarmee je foto's kon maken en verzenden (Nokia 7650) wekte dat aanvankelijk weinig verbazing of verrassing. Sterker nog: niemand in de winkel wist hoe het werkte. Misschien kan je concluderen dat niemend het toen nog begreep.

Uitvindingen kunnen te vroeg komen. We waren nauwelijks bekomen van de revolutie van digitale fotografie en mobiele telefoon. Een combinatie van die twee was een stap te ver. Nu begrijpt iedereen fotomobieltjes en verkent men de grenzen van wat kan. Het einde is nog niet in zicht.

Peter de Ruiter heeft ook andere boeken beschreven over fotografie, zoals Digitaal fotograferen zonder handleiding (2005, nu derde druk). In dat boek zit al een klein boekje met de eerste reisfotoreportage per fotomobiel, in India.

De Ruiter's boek Beeldschoon Bangladesh werd door de vereniging van reisboekhandels verkozen tot 'beste reisfotoboek van 2006'. Die foto's maak hij niet met een mobieltje. Maar hoe lang duurt het nog voor een foto uit een mobieltje het schopt tot World Press?Gerelateerde links:
Eerste 5 megapixel foto van de N95 online
Op vakantie? Neem je camphone mee!
Over de auteur: Peter de Ruiter