Entertainment
30 november 2007 - Redactie MobileCowboys

Mobile belangrijker dan Playstation 3 voor EA

Arjan Olsder schrijft op Mobile Games Blog: Het is al langer bekend dat de mobile gaming markt enorm in de groei zit.

Voor EA, die eigenlijk pas sinds de overname van het Amerikaanse Jamdat meespeelt in de mobile games markt, blijkt dat mobile meer en meer een belangrijke positie inneemt in de globale strategie.

Dit alles is goed terug te lezen in de laatste financiële resultaten van EA. Hoewel de Xbox 360 nog altijd koploper is in de omzetten met een waarde van $ 218 miljoen, doet de Playstation 3 het het allerslechtste met een omzet van slechts $ 17 miljoen.

Mobiel neemt echter de vierde plek in met een omzet van $37 miljoen volgens mobile gaming site Pocket Gamer. The Mobile Games Blog gaat dieper in op de kosten bij het ontwikkelen van mobile games versus de kosten van ontwikkelen voor de Playstation 3.

In de hele games industrie wordt geklaagd over de extreme kosten van Sony's paradepaardje en Sony heeft daar dan ook al op gereageerd door de development kits goedkoper te maken. Echter staan de prijzen voor het ontwikkelen van een mobile game nog steeds in het niets vergeleken bij Playstation 3. De kosten van het ontwikkelen van een mobile game starten dan ook naar schatting bij de $ 10.000. De werkelijke kosten voor ontwikkeling van mobile games liggen dan ook in het porting traject, waar een spel geschikt moet worden gemaakt om op vele honderden verschillende telefoons te werken die allemaal hun eigen processor kracht, programeertaal (j2me, DoJa, C etc), API's en schermformaat hebben.

Daarnaast is het zo dat EA Mobile veel meer games op de markt zet dan dat EA zelf voor de Playstation 3 doet waardoor er op Mobile veel meer activiteit is. Echter, ondanks al deze activiteit zouden de kosten nog steeds beduidend lager moeten zijn dan voor de ontwikkeling van games voor de Playstation 3.Gerelateerde links:
Mobile games producenten sluiten deal in de U.K.
Arcade games voor Window Mobile
Mobile Game Communities groeien
Mobile gaming gaat binnenkort echt 'los'!
Evenveel vrouwelijke mobiele gamers
Mobile Gaming komt nog niet echt los
EA Mobile Games gaat operators omzeilen
Nokia herlanceert het N-Gage game Platform
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl