Entertainment
12 oktober 2009 - Ron Smeets

Mobieltjes worden weer groter

Vroeger, en dan bedoel ik begin jaren 90, waren mobiele telefoons groot, dik, zwaar en eigenlijk niet echt mobiel te noemen (zie foto hiernaast). Eenmaal buiten de auto had je een actieradius van ca een uur want dan moest de anderhalf kilo wegende accu weer dringend opgeladen worden  om te zorgen dat je ‘mobiel bereikbaar’ bleef.
 
Sindsdien is er een hoop veranderd, dat hoef ik jullie niet echt uit te leggen, denk ik. Mobiele telefoons zijn steeds draagbaarder, kleiner en lichter geworden. Recent onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat de gemiddelde mobiele telefoon voor het eerst in de geschiedenis dunner is dan 14mm, 13.96 om precies te zijn.

Echter, de laatste maanden lijkt het er toch juist op alsof de toestellen weer groter, zwaarder en minder draagbaar aan het worden zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de Samsung Omnia i8910HD, de Toshiba TG01 of de HTC HD2. Toestellen met schermen die de 4 inch (10cm) beelddiagonaal (ruim) overschrijden en daardoor dus ook weer groter en zwaarder worden.
 
Deze trend klinkt misschien als de omgekeerde wereld maar toch is dit eigenlijk wel iets dat we met meer nieuwe high-tech producten hebben zien gebeuren in de afgelopen 70 jaar. Een paar voorbeelden. De eerste Radio’s waren groot, zwaar en lomp, met lampen en buizen  en alles behalve draagbaar. In de jaren 60 verscheen de transistor radio en vervolgens werden de apparaatjes steeds kleiner.  Wereldontvangers ter grootte van een pakje speelkaarten bijvoorbeeld. Echter, in de jaren 80 en 90 wilde ineens iedereen aan de ‘ghettoblaster’ en dus werden de draagbare radio’s ineens weer groot, zwaar en lomp.

Bij TV’s kun je een dergelijke ontwikkeling ook zien. Na de introductie van de eerste TV’s in de jaren 50 was het in de jaren 70 toch vooral hip om een kleine, portable TV te bezitten. Het liefst eentje die klein genoeg was om in je binnenzak mee te nemen. Maar, met de introductie van de breedbeeld modellen en flatscreens enkele jaren later was die trend ook in een klap weer verdwenen. Nu willen wel het liefst weer een 42, 46 of 50+ inch TV in onze kamer hangen. En voor de draagbare oplossing? Dan kijken we wel op ons mobieltje ;-)
 
Het zal mij benieuwen hoe lang de huidige trend om mobieltjes met zo groot mogelijke schermen te maken zal doorzetten en waar het eindigt. Zolang er vraag naar is, en gezien de populariteit van toestellen met grote (touchscreen) displays zal dat ook nog wel even zo blijven, zal die ontwikkeling niet stoppen. Ofwel, wie wordt de eerste fabrikant die een smartphone ontwerpt met een 5 inch display?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.