Nieuws
06 juli 2011 - Ron Smeets

Mobieltjes toch weer niet schadelijk voor de gezondheid?

Het feit dat dit onderwerp de afgelopen tien jaar al evenzoveel 'welles' als 'nietes' onderzoeken heeft voortgebracht bewijst wel dat de vele doktoren en wetenschappers er nog steeds niet uit zijn. Ik heb het dan over de vraag of mobiele telefoons nu wel of niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Nog geen twee maanden geleden presenteerde de WHO (World Health Organisation) nog een onderzoek waarin mobieltjes als 'mogelijk kankerverwekkend' geclassificeerd werden. Deze week is echter weer een onderzoek gepubliceerd waarin zo ongeveer het tegendeel beweerd wordt. Tsja, wat moet ik hier nu weer van denken.

In het nieuwe onderzoek concluderen diverse medische experts uit de VS, Engeland en Zweden dat er geen overtuigend bewijs bestaat dat mobiele telefoons (en dan natuurlijk vooral de straling die vrijkomt) kankerverwekkend zijn. De betreffende experts trekken die conclusie na bestudering van het WHO rapport van twee maanden geleden. Ofwel, de andere bollebozen hebben dus hetzelfde WHO onderzoek bekeken en een totaal andere conclusie getrokken. Lekker eenduidig allemaal ;-) Maar, en ook dat ligt helemaal in lijn met de tientallen, nee, honderden, eerdere onderzoeken, de wetenschappers houden wel nog een slag om de arm door te stellen dat er nog steeds wat onzekerheden zijn.

Ik ben benieuwd wanneer het volgende 'onderzoek' opduikt dat weer het tegendeel beweert ;-)) Overigens is in de afgelopen jaren ook al vaak gebleken dat de uitkomst van deze onderzoeken vaak mede bepaald wordt door de financiers. Onderzoeken die betaald worden door de mobiele industrie tonen meestal aan dat mobieltjes, en hun straling, niet gevaarlijk zijn, terwijl andere onderzoeken, die gefinancieerd worden door 'tegenstanders' juist weer het tegenovergestelde uitwijzen.

Afbeelding via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.