Entertainment
09 mei 2011 - Ron Smeets

Mobieltjes opladen met geluid

Wetenschappers van de universiteit van Seoul hebben technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om spraak (geluid dus) om te zetten in electriciteit.

Natuurlijk is dit nog lang niet bruikbaar in de praktijk maar deze ontwikkeling zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat we onze mobieltjes kunnen opladen tijdens gepsrekken, wanneer je naar muziek luistert of door ze in een rumoerige omgeving te leggen.

Op dit moment hebben de Koreaanse knappe koppen al een prototype ontwikkeld waarbij een geluidsbron van 100 decibel (voorbijrazend verkeer) omgezet kan worden in 50 milivolt electriciteit. Dit is nog lang niet voldoende om een mobieltje goed op te kunnen laden, maar zoals gezegd, de technologie is nog volop in ontwikkeling.

Bovendien is 100 decibel ook nog vrij hard en ik denk dat niemand zit te wachten op schreeuwende mobiele bellers die als excuus gebruiken dat ze hun toestel aan het opladen zijn ;-) De wetenschappers werken op dit moment nog aan een oplossing die het mogelijk maakt om meer electriciteit op te wekken met 'zachtere' geluidsbronnen. Toch wel een interessante ontwikkeling.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.