Nieuws
18 april 2008 - Ron Smeets

Mobieltjes in Cuba alleen nog voor de rijken

Na het definitieve vertrek van Fidel Castro heeft diens opvolger, en broer, Raoul al diverse 'westerse' invloeden in Cuba geïntroduceerd.

Daarbij hoort ook het algemeen toegankelijk maken van mobiele netwerken en -toestellen voor het 'gewone volk'. Tot nu toe was het gebruik van mobiele communicatiemiddelen, die al vanaf 1991 in Cuba aanwezig zijn, voorbehouden aan partijbonzen en andere hooggeplaatste officials en militairen.

Hoewel op bovenstaande foto de eerste rijen te zien zijn die voor de deuren van de lokale telecomwinkels gevormd worden is de realiteit dat de meeste Cubanen zich voorlopig nog geen mobieltje zullen kunnen veroorloven.

Een mobiel abonnement aansluiten kost zo'n 80 Euro, het toestel (afhankelijk van merk en type) tussen de 50 en 200 Euro en bellen naar de VS (waar veel Cubanen natuurlijk familie hebben) kost maar liefst 1 Euro 90 per minuut.

Bedenk daarbij dat de gemiddelde Cubaan nog geen 15 Euro per maand verdiend en je begrijpt meteen waarom het nog wel even zal duren voordat iedere Cubaan mobiel bereikbaar zal zijn.

Via Information Week

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.