Entertainment
06 mei 2006 - Ron Smeets

Mobieltjes even verslavend als roken

Dat is de conclusie van een Australische onderzoek naar de gevolgen van mobiele telefoons voor de menselijke psyche.

'Zware gebruikers' die elk moment dat ze wakker zijn met een mobieltje in de hand door het leven gaan vertonen, als ze van hun GSM gescheiden worden, zelfs afkickverschijnselen zoals 'cold turkey'. angst en paniek aanvallen.

Daarmee, zo concludeert het onderzoek dat door de universteit van Queensland uitgevoerd werd, is de mobiele telefoon dus net zo verslavend als roken en junk food.

Volgens Diana James, die het onderzoek leidde, zal het probleem van 'mobiele verslaving' uiteindelijk zelfs groter worden dan 'internet verslaving' omdat je, zo stelt zij, bij een computer nog de keuze hebt om er van weg te lopen.

Het Australische onderzoek toont verder aan dat de gevolgen van een mobiele verslaving soms even veel impact kunnen hebben op het dagelijkse leven als andere verslavingen zoals gokken en drugs. Bovendien is de reden van het onstaan van de verslaving vaak ook hetzelfde: gebrek aan zelfvertrouwen of obsessie.Gerelateerde links:
Tiener in therapie voor SMS verslaving
Stuur je GSM 'ns op tijd naar bed
SMS-en? Dat doe je op school
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.