Nieuws
17 oktober 2005 - Gerben Mak

Mobieltjes beïnvloeden Afrika

Aardig artikel vandaag in de USA Today over de explosieve groei van mobieltjes en de invloed daarvan op de Afrikaanse economie en maatschappij. Volgens Safaricom, een provider uit Kenia, worden unieke toepassingen voor mobieltjes bedacht, die nog nergers zijn vertoond.

Zo worden simpele mobiele telefoons, inderdaad speciaal voor emerging markets als Afrika ontwikkeld, gebruikt vanuit een waterdichte verpakking om de nek van een olifant elk uur de lokatie door te geven. Daarmee worden de kosten van wildlife tracking met 60% gedrukt.

Ook in de commercie vindt de mobiel zijn weg: de vissersman kan bepalen of de marktprijs aan de overkant aantrekkelijk genoeg is om een groot meer over te varen met zijn vangst. Een marktkoopman hoeft niet meer stad en land af te reizen op zoek naar de goedkoopste waar - hij belt nu gewoon zijn bronnen en tussenpersonen.

Er is ook een keerzijde: zo dienen buspassagiers op lange afstandsritten hun GSM uit te schakelen, om zo te voorkomen dat bendes hun overval op de coördinaten van de reizigers kunnen afstemmen.

Zo heeft elk voordeel zijn nadeel...

Over de auteur: Gerben Mak