Toestellen
04 december 2009 - Ron Smeets

Mobieltje met 'los' display van Fujitsu

Het idee om een mobieltje, of smartphone, te maken waarvan het scherm kan functioneren als los toestel zodat je het toetsenbord deel alleen er aan vast hoeft te klikken als je dat nodig hebt is zeker niet nieuw. Dergelijke concepten hebben we al een paar keer hier voorbij zien komen.

Fujitsu, bij ons niet echt bekend als een fabrikant van mobiele telefoons, maar in Japan is dat wel anders ;-) heeft er nu eentje iets verder uitgewerkt. Sterker nog, de F-04B zal de komende lente al in Japan verkrijgbaar zijn.

Het toestel is volledig als touschreen smartphone te gebruiken wanneer je het toetsenbord verwijderd. In de 'bovenste helft' zitten behalve het 3.4 inch touchscreen display ook alle essentiele onderdelen zoals de GSM en 3G modules. De 'onderste helft' is puur een 'snap-on' qwerty toetsenbord met nog een extra, uitschuifbaar, nummeriek keypad en een microfoon en speaker voor 'handsfree' bellen. Overigens hoef je beide onderdelen niet echt aan elkaar vast te klikken om ze tezamen te gebruiken. Ze zijn namelijk ook via Bluetooth aan elkaar gelinkd.

Onderstaande videodemo van het toestel laat zien hoe het allemaal werkt. De video van IDG toont overigens nog enkele Fujitsu prototypes van toestellen die binnenkort in Japan te koop zullen zijn. Reken er maar niet op dat we deze mobieltjes ooit bij ons zullen tegenkomen, hoewel het concept van een afneembaar toetsenbord (of display) bij sommige mobiele bellers wel aan zou slaan, denk ik.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.