Nieuws
13 november 2005 - Ron Smeets

Mobieltje als 'OV-kaart'

Het Parijse openbaar vervoersbedrijf RATP en telecombedrijf Bouygues bereiden een proef voor waarbij 150 reizigers uitgerust worden met een GSM voorzien van een RFID chip waarmee automatisch een toegangsbewijs kan wordt afgerekend bij het instappen in bus of metro.

Vanaf maart 2006 zullen de 150 proefpersonen met hun speciale mobieltje kunnen betalen voor vervoerskaartjes op ruim 800 metrostations en in zo'n 8000 bussen.

RFID, ofwel Radio Frequency IDentification, is een relatief nieuwe toepassing van 'oude' radio golven voor de unieke identificatie van alles dat voorzien is van een zogenaamde 'tag' microchip en zich in de buurt van een RFID-lezer bevindt.

In combinatie met mobiele telefoons kan deze technologie tevens gekoppeld worden aan betaalsystemen. Betaling vindt dan plaats via het abonnement van de telefoon eigenaar.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.