Nieuws
24 september 2010 - Ron Smeets

Mobiele zendmast op zonne-energie

Of dit in ons land echt zou kunnen werken betwijfel ik. Daarvoor schijnt de zon hier volgens mij niet vaak, en intensief, genoeg. En in de winter, met dagen waarop het amper 8 uur licht is al helemaal niet, volgens mij.

In de VS heeft T-Mobile haar eerste zendmast gebouwd die volledig gevoed wordt door zonne-engergie en die ook nog eens gemaakt is van 100% recyclebare grondstoffen.

De mast staat in Pennsylvania. Ook niet de meest zonnige plek in de VS, maar schijnbaar leveren de 12 zonnepanelen voldoende power om de mast volledig te kunnen bedienen. De capaciteit (en dus het stroomverbruik) van de mast wordt dynamisch geregeld. Op momenten dat er minder gebruik gemaakt wordt van de mast (daluren en zo) dan schakelt hij automatisch terug naar een lager niveau om energie te sparen.

Helemaal nieuw is dit overigens niet. In landen waar zendmasten vaak op plekken staan waar nauwelijks of geen electriciteit voorhanden is, worden al langer zonne-energie masten gebouwd. Vaak wel in combinatie met diesel generatoren om de werking tijdens de donkere uren te kunnen blijven garanderen. Een andere toepassing van zonne-energie in zendmasten wordt ook al gebruikt op plekken waar de continuïteit van de stroomlevering niet optimaal is. Daar vervangen de zonnepanelen vaak de diesel generatoren. Kortom, een prima groene ontwikkeling als je het mij vraagt.

Analisten hebben berekend dat deze mast tussen de twee en drie keer meer kost om te bouwen dan een conventionele versie. Het is wellicht du nog niet echt rendabel voor T-Mobile, maar het toont wel aan dat de Telco in ieder geval ook nadenkt over duurzaamheid. En natuurlijk is het ook een leuke PR stunt van T-Mobile. Zonne-Energie-Zendmast-TMobile-USA

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.