Nieuws
23 november 2006 - Redactie MobileCowboys

Mobiele virussen: "stilte voor de storm"

Kaspersky Lab, het antivirus huis, waarschuwt in zijn laatste kwartaal rapport voor de "stilte voor de storm" als het gaat om nieuwe mobiele virussen. In de afgelopen periode zijn slechts enkele serieuze kwaadwillende programmaatjes ontdekt, zoals Comwar, Mobler en Acallno. Comwar infecteert bestaande files op de telefoon, zodat het virus zich ook kan verspreiden via MMS en bluetooth. Mobler heeft de twijfelachtige eer als eerste "cross platform" virus in staat te zijn zowel Symbian als Windows toestellen te kunnen besmetten. Deze kopieert zichzelf van PC naar mobieltjes. "Mobler should probably be seen as a new way of attacking personal computers, rather than purely a new way of penetrating mobile phones." aldus Kapersky Lab.

Het Acallno Trojaans virus is vreemd genoeg ontwikkeld door een commercieel bedrijf. Het is ontworpen om te spioneren op bepaalde telefoon modellen, en stuurt bestanden door naar een speciaal geconfigureerd nummer.

Nog een nieuwtje dat is ontdekt door Kapersky, is het zogenaamde Wesber, een Java trojaans virus. Deze kan zowel smartphones als de meeste reguliere telefoons besmetten.

Nokia roept het al steeds vaker: men spreekt van multimedia devices in plaats van mobiele telefoons. Dat spreekt tot de verbeelding, maar heeft inderdaad een schaduwzijde: de ontwikkeling van virussen.

Ik ken echter (gelukkig) nog geen praktijk ervaringen. Iemand al eens getroffen door een mobiel virus?Gerelateerde links:
Apple en Microsoft ruziën over iPod virus
Anti mobiel-virus software op nieuwste Samsung
Anti-Virus software voor S60 toestellen
Botnet virussen vallen Smartphones aan per SMS
Eerste virus dat vanaf een PC je PDA kan besmetten
Kaspersky Lab in antivirus software smartphones
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl