Nieuws
17 oktober 2005 - Ron Smeets

Mobiele TV makers worstelen met display

In de New York Times staat een aardig artikel over de valkuilen die makers van films en TV-series tegenkomen bij het produceren van mobiele versies, ofwel mobisodes, van hun programma's.

Wat met name voor problemen zorgt is de grootte, of eigenlijk het gebrek daaraan, van de displays van Smartphones en PDA's.

Eric Young, regisseur van enkele '24:Conspiracy' mobisodes vertelt uit eigen ervaring dat het gebruikmaken van zogenaamde overzicht-shots zinloos bleek omdat daarvan nauwelijks nog iets te onderscheiden valt op de mini-displays. Bijna driekwart van de 1 minuut durende afleveringen bestaat dus uit close-ip shots van de acteurs. Daarnaast moesten schotwonden extra groot worden 'geschminkt' met veel bloed om nog enigszins zichtbaar over te komen op mobieltjes.

Toch zijn alle mediabedrijven die in het artikel aan bod komen er van overtuigd dat naar aanleiding van de huidige en nog komende experimenten uiteindelijk een aantal programma's en producten ontwikkelt worden die een bijdrage gaan leveren aan het toekomstige succes van Mobiele TV.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.