Entertainment
28 oktober 2008 - Ron Smeets

Mobiele TV geen succes in Zwitserland

Hier in Nederland kunnen we ons sinds het begin van deze zomer bij KPN abonneren op Mobiel TV (DVB-H). Aanvankelijk was alleen de Samsung P960 geschikt hiervoor maar sinds ruim een maand kunnen Mobiele TV kijkers ook kiezen voor de Nokia N96.

Over het succes van Mobiel TV hier in Nederland wordt nog weinig gesproken. KPN sprak begin September van ca. tienduizend abonnees maar daarbij moeten we natuurlijk wel rekening houden met het feit dat de Telco de abonnementjes tot het eind van dit jaar gratis weggeeft.

In Zwitserland heeft de lokale Telco die DVB-H service aanbiedt, Swisscom, deze week geroepen dat het aantal Mobiele TV abonnementen daar ver achterblijft bij hetgeen men ervan verwachtte. Het land telt momenteel namelijk 'slechts' 5000 mobiele TV kijkers.

Volgens Swisscom heeft dat niet zozeer te maken met het feit dat de Zwitsers mobiele TV niet zien zitten maar komt het vooral door het gebrek aan toestellen die DVB-H geschikt zijn. Tot en met September kon de Zwitserse consument kiezen uit welgeteld één toestel, de niet zo populaire Nokia N77. Sinds deze maand is daar de N96 bij gekomen maar het blijft nog steeds een te beperkte keuze.

Volgens Jean-Paul de Weck van Swisscom Broadcast kan Mobiele TV pas echt een succes worden als er meer toestellen (ook van andere merken) beschikbaar komen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.