Nieuws
12 november 2009 - Ron Smeets

Mobiele telefoonmarkt stijgt weer

De geredde banken zijn al weer bezig met het terugbetalen van de staatssteun, de beurzen zitten weer in de lift en langzaam maar zeker worden de berichten dat de financiele en economische crisis die precies een jaar geleden uitbarstte op z'n retour is.

Het volgende, kleine, signaal dat daaraan bijdraagt zijn de kwartaalcijfers van de mobiele telefoonmarkt die vandaag door Gartner gepubliceerd werden. Daaruit blijkt namelijk dat de verkoop van mobiele telefoons in Q3 met 0.1% gestegen is ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden (toen er nog geen crisis was).

In totaal werden het afgelopen kwartaal wereldwijd 308.9 miljoen mobiele telefoons verkocht. 41 miljoen daarvan waren zogenaamde Smartphones. Laten we hopen dat dit herstel zich voortzet. De afgelopen weken zijn in ieder geval genoeg nieuwe toestellen aangekondigd die de de komende weken in de winkels zullen verschijnen.

Gartner publiceerde ook een nieuwe Top 5 van Toestelfabrikanten voor zowel de gehele- als de Smartphone markt. De opvallendste verschuiving in die eerste Top 5 komt op naam van LG. Vorig jaar stonden deze Koreanen nog op de 5e plek. Dit jaar zijn ze de nummer drie geworden. In de Smartphone Top 5 is egenlijk niets veranderd. Nokia verliest ietwat van haar marktaandeel en RIM (BlackBerry) en Apple verstevigen hun 2e en 3e plek.

Top 5 Top-5-Q3-09-All

Top 5 Smartphones Top5-Smartphones-Q3-09

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.