Entertainment
14 juli 2011 - Ron Smeets

Mobiele telefoon oorzaak 1 op de 4 auto ongelukken in de VS

OK, dit is een onderzoek dat gebaseerd is op Amerikaanse gegevens, maar de conclusie is toch wel bijzonder. Na het bestuderen van meer dan 350 publicaties over het onderwerp heeft de GHSA (Governors Highway Safety Association) de conclusie getrokken dat bij 25% van alle auto ongelukken het gebruik van een mobiele telefoon op z'n minst een deel van de oorzaak is.

Daarbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen hands-on en hands-free acties. Het is dus niet bekend of dat veel verschil uitmaakt.

Voor wat betreft het SMS'en of Emailen (tekstinvoer) tijdens het rijden denk ik dat het verschil wel significant moet zijn. OK, een bestuurder van een auto wordt ook afgeleid als hij handsfree belt, maar dan zijn zijn (of haar) ogen nog wel op de weg gericht, doorgaans. Helaas zegt de GHSA daar dus niets over. Evenmin over de invloed dat het verbod op (hands on) mobiel bellen en SMS'en tijdens het rijden in bepaalde staten heeft op het aantal ongelukken en de oorzaken daarvan.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.