Nieuws
16 november 2006 - Ron Smeets

Mobiele telefoon lijdt tot democratie?!?

In landen waar meer dan 10% van de mensen een mobiele telefoon heeft is de staatsvorm bijna altijd een democratie. Dat blijkt uit onderzoek waarover futuroloog Prof. dr. W.J. de Ridder van de Stichting Maatschappij en Onderneming deze week een lezing gaf.

Een bijzondere uitkomst: techniek leidt tot democratie. Hij gaf als voorbeeld Indonesie waar de dictator Soeharto ten val kwam nadat dat percentage telefoonbezitters werd bereikt. Het bezit van mobiele telefoons leidt tot extra communicatie en organisatie waardoor totalitaire regimes niet meer in staat zijn hun machtbasis te beschremen.

In dat kader is het dus een kwestie van tijd totdat landen als China en de Arabische staten zullen veranderen in een democratie.

Ik kan niet anders zeggen dat ik dit wel heel erg kort door de bocht geredeneerd vind, professor of niet. Als het zo simpel zou zijn, dan zouden we dus Motorola of Nokia kunnen inschakelen om x miljoen GSM's naar Noord Korea, China en dat soort landen te sturen om die dictaturen omver te werpen. Ik geloof daar dus niet in, Maar ja, als we het Bush en diens gevolg kunnen doen geloven, dan kan het natuurlijk wel een positieve uitwerking hebben op de Amerikaanse oorlogspolitiek.

Via: DutchCowboysGerelateerde links:
Nepalese overheid legt mobiele netwerken wederom plat
Koning legt mobiel netwerk plat
SMS draagt mede bij aan escalatie van cartoons
Camphone protest...
SMS mede oorzaak van brandende ambassades
GSM verkeer plat vanwege aanslagen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.