Nieuws
15 november 2010 - Ron Smeets

Mobiele straling wel of niet schadelijk? Onderzoek nr. 9472

De afgelopen jaren zijn duizenden artikelen geschreven over de eventuele schadelijke invloed van (mobiele) straling op onze gezondheid. Er zijn nagenoeg evenveel onderzoeken die beweren dat de gezondheidsrisico's reeel zijn als dat er onderzoeken te vinden zijn die het tegenovergestelde beweren.

De New York Times heeft er dit weekend ook weer een uitgebreid artikel aan gewijd. Daarin wordt onder andere geschermd met de ontdekking van enkele waarschuwingen in handleidingen van BlackBerry en Apple toestellen. Die fabrikanten adviseren namelijk om je toestel minimaal 1 tot 2 centimeter van je hoofd verwijderd te houden tijdens het gebruik ervan.

Nah ja, iedereen die wel eens een handleiding van een Amerikaanse proruct (of ander product dat in de VS verkocht wordt) gelezen heeft zal het ongetwijfeld ook opgevallen zijn dat daarin veel meer waarschuwingen, do's en don't's, staan dan bij ons.

Voor Devra Davis, verbonden aan de Universiteit van Pittsburgh, was deze ontdekking mede de reden om een nieuw onderzoek te starten naar de mogelijke schadelijke gevolgen van het gebruik van mobieljtes op onze hersenen. De conclusie van haar onderzoek is dat het nog niet met zekerheid gesteld kan worden of (mobiele) straling nadelige gevolgen heeft op onze gezondheid.

Volgens mevrouw Davis is er in het algemeen geen stijging te zien in het aantal hersentumoren maar wat wel opvalt is dat er wel een verschuiving plaatsvindt. In de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar komen wel iets meer hersentumoren voor terwijl bij oudere personen het aantal hersentumoren juist iets afneemt. Interessant zijn ook de waarnemingen dat uit testen met ratten blijkt dat geheugenverlies al op kan treden bij langere blootstelling aan stralingsniveaus tussen de 0.0006 en 0.006 Watt per kilogram terwijl de 'veilige norm' die door de fabrikanten (op last van de FCC) bepaald is op 1.6 Watt/kg. Daarnaast, maar dat is ook al vaker aan de orde gekomen, lijken kinderen doordat ze een dunnere schedel hebben en de vloeistoffen in hun hersenenen meer straling absorberen.

Kortom, het lijkt erop dat sommige fabrikanten, zeker in de VS, het zekere voor het onzekere nemen door bovengenoemde waarschuwingen in hun handleidingen te zetten maar intussen is er nog steeds geen echte duidelijkheid of mobiel bellen, en de straling waaraan we daardoor blootgesteld worden, nu wel of niet slecht is voor onze gezondheid, en in welke mate. Ik denk ook niet dat we daar op korte termijn echte duidelijkheid over mogen verwachten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.