Nieuws
21 november 2006 - Ron Smeets

Mobiele service vindt vrije parkeerplaatsen

Inwoners en bezoekers van de stad Parijs kunnen vanaf volgende maand met behulp van een mobiele location based service een vrije parkeerplaats in de buurt vinden.

Het systeem, Navx, verzamelt de actuele bezettingsgraad en status (open of gesloten) van 120 parkeergarages en slaat die real-time op. Klanten van Orange en SFR, de mobiele providers die aan het project meedoet, kunnen vervolgens de informatie over vrije parkeerplaatsen via de mobiele portal van de provider opvragen.

Met behulp van de locatie van de betreffende GSM die bepaald wordt aan de hand van de zendmast waar het toestel op dat moment verbinding mee heeft, wordt de informatie van de dichtstbijzijnde parkeergarage met vrije plaatsen naar de gebruiker gezonden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat gebruikers die over een GSM met GPS beschikken direct naar een vrije parkeerplaats genavigeerd gaan worden.

De dienst is, op de datakosten van de mobiele verbinding na, gratis te raadplegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat op bepaalde tijdstippen van de dag ongeveer 20 tot 25% van alle auto’s die in de binnenstad van Parijs rondrijden op zoek zijn naar een vrije parkeerplaats. Als al die zoekende automobilisten van Navx gebruik gaan maken dan wordt het een stuk rustiger in de stad.

Er zijn ook al plannen om het systeem in andere landen in te gaan voeren. In Februari van het komende jaar gaat een landelijke proef in Duitsland van start met 800 deelnemende parkeergarages en er zijn al contacten met landen als Spanje, Italie, Zwitserland en Engeland.

Nederland staat er niet tussen, maar dat vind ik ook niet vreemd want wij hebben in de meeste grote steden al een redelijk goed functionerend parkeer systeem met bordjes waarop de actuele vrije plaatsen per garage worden weergegeven.Gerelateerde links:
Mobiel en online parkeren
Parkeermeter vullen per SMS
LBS diensten populair in Europa
WiFi parkeermeters
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.