Toestellen
27 juni 2006 - Elske de Boer

Mobiele reader helpt de blinden weer 'zien'

De bekende uitvinder Raymond Kurzweil heeft een mobiele reader ontworpen die blinden moet helpen weer te 'zien'.

Het apparaat dat in Juli onder de naam K-NFB Readerop de markt komt en 3500 dollar gaat kosten werkt door middel van foto's, tekstherkenning en text-to-speech technologie. Feitelijk is het een bijzonder slimme PDA in combinatie met een digitale camera en de nodige software.

Het is de bedoeling dat de blinde persoon, of iemand in zijn omgeving, een foto maakt van het voorwerp dat gezien moet worden en vervolgens leest de K-NFB reader de teskt op het gefotografeerde deel voor. Voor het maken van de foto zegt de K-NFB reader eerst wat het allemaal kan zien in zijn zoeker zodat de maker van de foto een goede indruk krijgt of hij het juiste object helemaal in beeld heeft.

Nu heb ik een rijkelijke fantasie en zie ik ook wel het nut in van een apparaat als deze, maar dan toch vooral bij het 'lezen' en 'bekijken' van wegwijzering, post en andere voorwerpen waar veel tekst op staat. Hoe het dan zou moeten werken met bijvoorbeeld een monument of andere interessante objecten is mij niet helemaal duidelijk.

Bron: ">BBCGerelateerde links:
Mobiele doctorshulp
Eerste Hulp per GSM
Smartphone voor medische controle
Over de auteur: Elske de Boer