Nieuws
13 april 2010 - Ron Smeets

Mobiele nummers bijna op, OPTA wil 06-0/06-9 gaan gebruiken

UPDATE (12u30): De Schaarsterapportage staat inmiddels online (pdf). Daaruit blijkt echter, zoals Cynthia Heijne ook al meldde in een reactie, dat de OPTA niet de 09-reeksen wil gaan gebruiken maar de, momenteel nog niet beschikbare, 06-0 en 06-9 reeksen. Lees meer na de klik, hieronder.

Volgens de OPTA, de instantie die in Nederland de uitgifte van alle telefoonnummers beheert, zal het aantal beschikbare 06-nummers binnenkort binnenkort op raken.

Daarom wil de telecom waakhond dat men ook gebruik kan gaan maken van de beschikbare 09-reeksen 06-0 en 06-9 reeksen. Dat meldt de OPTA in de Schaarsterapportage 2009 die vandaag gepubliceerd wordt.

Momenteel zijn er zo'n 50 miljoen mobiele nummers in omloop. Alleen al in 2009 werden 3.3 miljoen nieuwe nummers uitgegeven. Volgens de OPTA zijn er nog zo'n 5 miljoen 06-nummers beschikbaar. Gezien de snelheid van uitgifte kunnen die dus voor het eind van 2011 op zijn. Via: AD

UPDATE (bron, Schaarsterapport OPTA):
Eind 2009 zijn er nog 10.700.000 mobiele nummers beschikbaar voor uitgifte. Van deze voorraad zijn slechts vier reeksen van een miljoen nummers beschikbaar voor uitgifte in de reeks 068. Van de aangebroken 56 reeksen van een miljoen nummers (die onder te verdelen zijn in 560 blokken van 100.000 nummers) zijn slechts 65 blokken van 100.000 nummers nog niet uitgegeven aan de desbetreffende aanbieder. Deze 65 blokken van 100.000 nummers (beschikbaar in de reeksen 063, 065 en 068) zijn geblokkeerd voor de aanbieders in het betreffende miljoen blok, in verband met Global Title (wordt hierna toegelicht). Hierdoor en het feit dat het 11 aanbieders betreft, is de kans dat er een beroep gedaan wordt op de vrije reeksen van een miljoen nummers groot.

Voor elke aanbieder van mobiele telefonie wordt een Global Title gehanteerd zodat zij herkenbaar zijn voor de telecommunicatienetwerken en andere aanbieders. Een dergelijke titel bestaat uit de eerste vier cijfers van de eerste reeks nummers die aan de aanbieder is toegekend (bijvoorbeeld 0653), met andere woorden één miljoenreeks. Uit onderzoek in 2009, uitgevoerd in opdracht van OPTA, blijkt dat ook de eerste vijf cijfers gebruikt kunnen worden voor dit doel. Daaruit volgt dat het niet altijd noodzakelijk is dat een miljoenblok per aanbieder wordt gereserveerd. OPTA zal in 2010 een gewijzigd uitgiftebeleid consulteren.

Om te kunnen blijven voorzien in de uitgifte van mobiele nummers ziet OPTA de volgende mogelijkheden:
-    Openstellen van de 060 en 069 reeks.
-    De reeks 067, die nu bestemd is voor videotex en toegang tot datadiensten, ook te bestemmen voor mobiele telefonie.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.