Entertainment
22 augustus 2005 - Ron Smeets

Mobiele Magna comics hit in Japan

Dat Aziaten veel meer met hun GSM doen dan ons is al lang bekend. Diensten als het verkopen van tickets voor bioscopen en theaters en het lezen van boeken in de mobiele bibliotheek vinden daar gretig aftrek.

Een nieuwe hype is het downloaden en bekijken van speciaal voor mobieltjes aangepaste Magna cartoons. Gebruikers in Japan betalen inmiddels in grote getalen en zonder mokken € 2,90 per maand voor 5 cartoons.

De techniek hiervoor, Comic Surfing, is ontwikkeld door Celsys en zorgt ervoor dat de diverse comic-frames in een vooraf bepaald tempo worden 'afgespeeld' op je GSM of PDA.

Om het leesplezier te vergroten worden special effects als pop-ups (ik neem aan de BANG en WHOOSH kreten zoals die in veel Batman Cartoons te zien zijn) en trillen toegevoegd. Binnenkort verschijnen er ook cartoons met geluidseffecten.

Ik ben benieuwd of we een vergelijkbare service ooit in Europa zullen zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.