Nieuws
31 mei 2010 - Ron Smeets

Mobiele Douane App voor invoerregels

De vakantieperiode staat weer voor de deur en dus vliegen er straks weer velen naar (verre of exotische) bestemmingen over de hele wereld.

Als je op je vakantiebestemming vervolgens wat souveniertjes wil meenemen, anders dan de standaard t-shirts en lokale snuisterijen, dan kan de nieuwe mobiele OK-App van de Douane een handig hulpmiddel zijn als je wilt weten of je bepaalde spullen wel of niet mag meenenem en of je er invoerrechten voor moet betalen.

De app heeft een 'Is dit OK?' functie. Die geeft een overzicht van de regels die gelden voor onder meer namaakartikelen, bedreigde dier- en plantsoorten, nepwapens en contant geld. Daarnaast geeft de ‘OK’-app handige informatie voor het omrekenen van valuta en schoenmaten. De App is op zich redelijk overzichtig ingedeeld. Je kiest eerst voor een bestemming en vervolgens voor de categorie van producten waarover je de invoerregels wilt weten. In sommige gevallen moet je wel wat vaak klikken voordat je bij de gewenste informatie bent, maar dat mag de pret niet drukken.

Handig is ook de valutacalculator die direct laat zien welk bedrag in buitenlandse valuta de grens van €430 overschrijdt. Dit is namelijk het bedrag dat je belastingvrij mag invoeren (in goederen). Omdat de Douane app geen dataverkeer gebruikt heeft men hier dus een 'gemiddelde' Euro koers moeten gebruiken. Laten we hopen dat onze munt dus niet meer al te veel daalt of stijgt.

De App werkt vooralsnog alleen op Android en iPhone toestellen, downloaden kan hier (Android) of hier (iTunes link). Alle andere mobiele gebruikers kunnen terecht bij de mobiele versie van www.douanereizigers.nl. Als je de App eenmaal gedownload hebt naar je Android of iPhone toestel, dan is het gebruik ervan verder helemaal gratis. De app gebruikt dus geen dataverkeer en heeft ook geen verbinding met een mobiel netwerk tijdens het gebruik. Goed om te weten als je in het buitenland bent.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.