Nieuws
31 maart 2005 - Ron Smeets

Mobiele doctorshulp

Het Scandinavische TeliaSonera wil een mobiele 'doctorshulp' gaan ontwikkelen, de BodyKom. Het apparaat kan de toestand van chronisch zieken continu monitoren en, bij veranderingen, doctoren en/of ziekenhuizen waarschuwen. Zo op het eerste gezicht lijkt het een heel nobel streven waarmee patienten die lijden aan aandoeningen zoals een Hartafwijking, Astma of Diabetes wellicht sneller terug kunnen keren naar een zo normaal mogelijk leven omdat een deel van de zorg waar men normaliter voor in het ziekenhuis moet vertoeven overgenomen wordt door de BodyKom.

Critici zien het echter iets somberder in en waarschuwen ervoor dat medische instellingen de komst van zo'n mobiele doctorshulp zullen 'misbruiken' door patienten eerder dan verantwoord is naar huis te sturen om zo te kunnen besparen op de kosten voor de medische zorg.

De toekomst zal uitwijzen of de BodyKom, als hij er komt, succesvol zal zijn. De eerste tests op een hartpatient waren in ieder geval hoopgevend. Met behulp van de meetresultaten die de BodyKom verzamelde hebben doctoren ontdekt dat de medicijnen die men deze patient had voorgeschreven sporadische, kortstondige, hartstilstand tot gevolg hadden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.