Accessoires
12 oktober 2005 - Ron Smeets

Mobiele detector vindt overlevenden onder puin

Wat jammer is aan dit soort gadgets is dat er meestal over bericht wordt na een ramp of natuurgeweld waarbij weer vele slachtoffers te betreuren zijn. Neem bijvoorbeeld de Tsunami-waarschuwingssystemen van enkele maanden geleden.

Nu, na de aardbeving in India en Pakistan, is dit levensreddende gadget ineens in het nieuws .

Het Japanse Oyo heeft een mobiele detector ontwikkeld waarmee overlevenden kunnen worden gevonden die onder puin bedolven zijn. Het apparaat vangt de geringste bewegingen op van diep onder de 'grond' zoals de beweging van iemands borstkast als die ademt.

Tot nu toe konden alleen speciaal daarvoor getrainde honden en het gezonde menselijke verstand van hulpverleners hiervoor ingezet worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.