Nieuws
21 oktober 2010 - Ron Smeets

Mobiele data: 2.5% abonnees gebruikt 70% netwerkcapaciteit

Er worden geen namen genoemd, maar volgens een rapport van Openwave over mobiel datagebruik is er een Europees land vaarbij 2.5% van de klanten maar liefst 70% van de totale netwerk capaciteit verbruiken. Het zou gaan om een provider met meer dan 30 miljoen abonnees. Daar komen maar weinig Europese landen voor in aanmerking.

Ik gok dat het hier over een provider gaat die de iPhone in haar assortiment heeft zitten. Daarvan is immers al langer bekend dat dat de echte 'extreme users' van mobiele data zijn. T-Mobile (overigens volgens mij niet de provider in dit voorbeeld) heeft dat in Nederland ook aan den lijve ondervonden, met alle gevolgen van dien.

In het rapport (pdf), (dat verder toch ook vooral een reclamefolder voor Openwave's Analisten zelf is ;-), staat dat de betreffende 2.5% 'extreme users' per dag ruim 50MB aan mobiele data 'consumeren' terwijl de groep 'heavy users' daaronder, 7.5% van het totale klantenbestand van de provider in kwestie, niet verder komt dan 9MB per dag.

Als je dit zo ziet dan is het toch wel enigszins te begrijpen dat providers, voor bepaalde gebruikersgroepen, af willen van de zogenaamde 'all-you-can-eat' databundels. Ik denk ook dat het niet meer dan redelijk is dat 'extreme users' (> 1GB per maand) meer gaan betalen voor mobiele data abonnementen dan de 'gemiddelde' gebruiker die niet verder komt dan enkele (tientallen) MB's per week. De afgelopen maanden hebben ook enkele Nederlandse provders al laten doorschemeren daar naar toe te willen. In het rapport van Openwave staat een (voorbeeld) van hoe die 'gebruiker betaald'-abonnementen er uit zouden kunnen zien. Mobiele-Data-Abonnementen-Toekomst

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.