Nieuws
30 juni 2006 - Elske de Boer

Mobiele campagne helpt jongeren te stoppen met roken

Kijk, elke actie waarbij de mobiele telefoon ingezet wordt in een poging om onze gezondheid te bevorderen is nauurlijk het vermelden waard. Er wordt immers ook genoeg gesproken en geschreven over alle vermeende gezondheidsrisico's die mobiele telefoons met zich mee zouden brengen.

In Nieuw Zeeland heeft de nationale Gezondheidsraad het groene licht gegeven voor een mobiele campagne die jongeren tussen de 13 en 24 jaar van het roken af moet helpen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat in leeftijdsgroep relatief veel rokers telt die graag zouden willen stoppen. De campagne zal worden geleid door de universiteit van Auckland en er worden 1300 rokende jongeren geworven om aan het experiment mee te doen.

200 van hen krijgen een nieuw mobieltje met camera en video functies. Tijdens de campagne worden regelmatig mobiele filmpjes verspreid waarin jongeren die gestopt zijn met roken hun succesverhaal vertellen in de hoop dat de groep die nu nog rookt, maar wel wil stoppen, ook definitief tot inkeer zal komen.

Verder worden de deelnemers op de hoogte gehouden en gemotiveerd door middel van SMS acties en mobiele games. De onderzoekers en nationale gezondheidsraad zijn ervan overtuigd dat deze aanpak effect zal hebben. Tegenstanders noemen de actie echter een 'zinloze verspilling' en beloning van fout gedrag.Gerelateerde links:
Mobieltjes even verslavend als roken
Mobiele bellers worden de nieuwe 'rokers'
SMS helpt bij stoppen met roken
GSM goed voor gezondheid
Over de auteur: Elske de Boer