Nieuws
05 september 2017 - Ron Smeets

Mobiele AI processor voor de Mate 10 De Kirin 970 is slimmer, maar vooral ook sneller

Het was afgelopen zaterdag in Berlijn de laatste keynote van de IFA. Huawei’s Head Honcho Richard Yu stelde onze kennis van het Chinees-Engels weer aardig op de proef tijdens een presentatie van ruim drie kwartier. Toegegeven, zijn Chenglish wordt met het jaar beter. Het onderwerp van de keynote was een kijkje in de toekomst van de toepassing van kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), op mobiele platformen. In de praktijk werd het een presentatie van de eerste Mobile AI processor van Huawei, de Kirin 970. Helemaal aan het eind van de presentatie was de voorzijde van de Mate 10, het eerste toestel dat met de nieuwe AI processor uitgerust gaat worden, heel even te zien. Daaruit kon je opmaken dat ook dat toestel nagenoeg randenloos wordt. Over ruim een maand, op 16 oktober, wordt de Mate 10 in München onthuld.

Hoe kunstmatig is de intelligentie van de Kirin 970?
Yu probeerde tijdens zijn presentatie haarfijn uit te leggen wat Mobile AI precies is. Volgens Huawei is Mobile AI ontwikkeld uit een combinatie van Cloud AI plus On-Device AI. “Na jaren van ontwikkeling wordt Cloud AI nu al vaak toegepast, maar binnen de gebruikerservaring is er nog ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld op het gebied van vertragingen, stabiliteit en privacy. Cloud AI en On-Device AI kunnen elkaar hierin aanvullen. On-Device AI biedt ruime detectiemogelijkheden die de basis vormen voor het begrijpen en assisteren van mensen. Sensoren leveren een heleboel realtimegegevens die relevant zijn voor bepaalde scenario's en personen. Ondersteund door de verwerkingscapaciteit van krachtige chips, zullen toestellen zich steeds beter bewust worden van de behoeften van hun gebruikers, waardoor ze gepersonaliseerde en snel toegankelijke services kunnen aanbieden”, zo vertaalde Huawei zelf de uitleg van Yu.

De NPU
De Kirin 970 is uitgerust met een extra processor unit, de NPU genaamd. Dat staat voor Neural Processing Unit. Doordat de NPU ontwikkelt is om met de snelheid van het menselijk brein berekeningen en taken uit te voeren, is de Kirin 970 processor volgens Huawei vele malen sneller en efficiënter geworden. Tijdens de presentatie werden die verbeteringen door Yu afgezet tegen die van de concurrentie, maar zonder te roepen welke concurrerende processoren hij nu precies bedoelde. De Kirin 970 is 25 x krachtiger en 50 x efficiënter. En hij kon in een benchmarktest 2000 beelden per minuut herkennen wat veel sneller was dan andere processors die op de markt zijn. Maar welke dan? En vergeleken met wat? In het persbericht dat volgde werd een quad-core Cortex-A73 genoemd als referentie. Dat de Kirin 970 sneller en efficiënter is dan bestaande processors, daarover lijkt geen twijfel te bestaan. Nieuwe high-end processoren zijn immers altijd wel sneller en efficiënter dan hun voorgangers.

De ‘ingewanden’ van de Kirin 970
Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar voor de techneuten zijn de harde specs van een nieuwe processor natuurlijk minstens zo belangrijk. De Kirin 970 is ontwikkeld op de TSMC10nm technologie die 5.5 miljard transistors per vierkante centimeter kan ‘behuizen’. Hij heeft een octa-core CPU en een 12-core GPU. Met die nieuwe GPU is de grafische performance ongeveer 20% sneller geworden. De Kirin 970 kan bovendien gelijktijdig twee 4G netwerken bedienen met een maximale doorvoersnelheid van 1.2 Gbps. Hij verbruikt 50% minder energie dan zijn voorganger. Uiteraard zijn dat op het eerste gezicht allemaal prima specificaties maar tot het moment dat de eerste smartphone met een Kirin 970 processor getest kan worden, de Huawei Mate 10 dus, blijven dit theoretische waarden. Ik hoop dan ook medio oktober, wellicht al meteen in München, de Mate 10 in mijn handen te krijgen ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.