Nieuws
25 mei 2011 - Ron Smeets

Mobiele abonnementen zijn zo duur nog niet in Nederland

De afgelopen weken riepen KPN en Vodafone zich de woede van veel consumenten, en zelfs de politiek, over zich heen door aan te kondigen dat ze voornemens waren om de tarieven voor mobiel internet te gaan verhogen of zelfs afhankelijk te maken van de soort data die gebruikt wordt.

Persoonlijk vind ik het geen goed plan om gebruikers te laten afrekenen op basis van gebruikte data voor specifieke applicaties zoals Ping, Skype en WhatsApp. Maar hebben wij hier in Nederland wel reden tot klagen als het gaat om de kosten voor onze mobiele abonnementen, dataverkeer en toestellen in vergelijking tot de ons omringende landen?

Simpel gezegd; Nee! Als je in de landen om ons heen kijkt naar de gemiddelde tarieven voor mobiel bel- en dataverkeer, en je telt daarbij ook nog eens op dat wij hier in Nederland al vele jaren kunnen profiteren van 'gratis' toestellen bij het afsluiten, of verlengen, van een mobiel abonnement, dan kom je al snel tot de conclusie dat het in ons kikkerlandje nog helemaal niet zo slecht gesteld is met de kosten voor mobiele (dat) abonnementen.

Een paar voorbeelden ter illustratie. Ik ben uitgegaan van een abonnement, inclusief een nieuw toestel, voor ca. 150 tot 250 belminuten (en/of SMS'jes) en met, waar mogelijk, onbeperkt of 'fors' datagebruik. Per land (Duitsland, België en Nederland) heb ik twee aanbiedingen doorgerekend maar ik heb er meer bekeken en de gemiddelde (of meest representatieve) aanbiedingen genomen. Natuurlijk zijn er altijd, en ook in dit voorbeeld, lopende acties en ook die heb ik gewoon meegerekend.

T-Mobile in Duitsland rekent voor een Sony Ericsson Xperia Arc €99.95. Daarbij moet je dan een abonnement afsluiten van €49,95 per maand. De eerste 12 maanden krijg je daarop 5 euro korting maar je betaalt wel €24,95 aansluitkosten. Voor dat geld krijg je onbeperkt mobiel datagebruik (ook tethering), 120 belminuten en 40 SMS'jes. De SMS'jes die je binnen het T-Mobile netwerk verstuurd zijn altijd gratis (onbeperkt dus). Als ik deze aanbieding even doorreken, dan kom ik uit op een totale kostenpost, over de twee jaar dat het abonnement loopt, van €1263,82.

Vodafone Duitsland levert de Xperia Arc voor €129,90 bij een abonnement van €59,95 per maand (inclusief 5 Euro korting voor Online bestelling) en €24,95 aansluitkosten. Daarvoor krijg je dan 120 belminuten, 40 SMS'jes (en 1500 gratis SMS'jes binnen het Vodafone netwerk) en onbeperkt mobiel datagebruik. In totaal, na twee jaar, heb je dan €1593,65 betaald.

In België moet je bij Telenet, om goed gebruik te kunnen maken van mobiel internet, kiezen voor een abonnement van 60 euro per maand. Daarbij krijg je het toestel, de Xperia Arc, dan voor 1 euro. In het abonnement zijn 265 belminuten of 375 SMS'jes inbegrpen, evenals 750MB data per maand (niet 'onbeperkt' dus). Telenet rekent dan ook geen aansluitkosten. In totaal kost je dit abonnement, met toestel, over twee jaar gerekend dus €1441,-. Zou je genoegen nemen met 200MB data en 206 minuten of 291 SMS'jes dan moet je wel nog 183 Euro betalen voor de Xperia Arc en kom je na twee jaar uit op €1264,-. Ongeveer hetzelfde als de Duitse kosten, maar wel met veel minder data, belminuten en SMS'jes. Bestel je het toestel online dan krijg je de eerste zes maanden 60 extra belminuten per maand erbij.

Wil je de Xperia Arc in België bij Mobistar aanschaffen dan zul je het toestel en abonnement afzonderlijk moeten kopen / afsluiten. Deze provider kent namelijk geen zogenaamde pakket aanbiedingen waarmee je korting krijgt op de aanschaf van een toestel. Dan zou je denken dat de abonnementen goedkoper zijn, of betere voorwaarden hebben, maar dat valt ook nog best tegen. De Xperia Arc kost bij Mobistar €499.99. Wanneer je een abonnement afsluit met 175 belminuten of 222 SMS'jes en je wilt 1GB dataverkeer erbij, dan betaal je daarvoor in totaal €54,99 per maand. De eerste 12 maanden krijg je wel een korting van 50% op de abonnementskosten. Over aansluitkosten wordt niet gerept. Enfin, bij Mobistar zou de Xperia Arc met tweejarig abonnement in totaal dus €1489,75 kosten. Wanneer je alles online bestelt, dan kun je nog 50 Euro korting krijgen.

En dan Nederland. Wanneer je de Sony Ericsson Xperia Arc bij KPN koopt, dan kun je bij een abonnement van €37,50 per maand het toestel al voor €19,95 meegeleverd krijgen. In het abonnement zijn 200 belminuten of SMS'jes en 1GB dataverkeer inbegrepen en je betaalt €29,95 aansluitkosten. De eerste zes maanden betaal je maar 25 Euro per maand In totaal kom je dan, na twee jaar, uit op €874,90. Ofwel, tussen de 30 en 40% goedkoper dan hetgeen de Duitse en Belgische consumenten moeten betalen.

Vodafone levert de Xperia Arc in Nederland voor €0 bij een Bel+SMS+Web 275 abonnement van €39,50 per maand. De eerste 12 maanden betaal je echter maar €19,75. Daarvoor krijg je dan 275 belminuten of SMS'jes en 1GB data per maand. Verder betaal je €24,50 aansluitkosten. In totaal komt dat over twee jaar gerekend neer op €735,50. Ook een heel stuk voordeliger dan in België en Duitsland.

Bij T-Mobile is de Xperia Arc momenteel gratis leverbaar bij een I-200 abonnement. De eerste vier maanden krijg je 100% korting op de abonnementskosten van €34,50 per maand en je betaalt €30 aansluitkosten. Voor dat geld krijg je 200 belminuten, SMS'jes of MMS'jes en onbeperkt mobiel internet. Over twee jaar is dat in totaal €720,-

Bovenstaande kosten op een rijtje met de datagebruik voorwaarden:
T-Mobile Duitsland: €1263,82 (onbeperkt data)
Vodafone Duitland: €1593,65 (onbeperkt data)
Telenet België: €1441,- (750MB data) ; €1264 bij 200MB data)
Mobistar België: €1489,75 (1GB data)
KPN Nederland: €874,90 (1GB data)
Vodafone Nederland: €735,50 (1GB data)
T-Mobile Nederland: €720,- (onbeperkt data)

Concluderend: Wij hebben het in Nederland zo slecht nog niet als het gaat om de voorwaarden en kosten van mobiele (data) abonnementen en toestellen. Wanneer KPN en Vodafone zouden besluiten om de kosten voor mobiel dataverkeer met 15 Euro per maand (gemiddeld) te verhogen voor de 'heavy users', wat een enorme tariefsverhoging zou betekenen die mijns inziens niet aan de orde is (althans niet in die mate), dan nog zijn wij in Nederland (veel) goedkoper uit dan onze zuider- en oosterburen. In bovenstaand rekenvoorbeeld zouden de kosten bij KPN en Vodafone dan uitkomen op €1234,90 (KPN) en €1095,50 (Vodafone). Kortom, waar klagen we eigenlijk over en waar bemoeit de politiek zich mee!

UPDATE (26-05, 10u15): De berekening van KPN was, zoals een aantal lezers ook al terecht opmerkten, niet helemaal correct. Ik heb dat inmiddels aangepast. Op verzoek heb ik ook nog even een berekening van T-Mobile Nederland toegevoegd. In eerste instantie had ik dat niet gedaan omdat T-Mobile zich nog niet 'gemeld' heeft met het voornemen om meer geld te gaan vragen voor mobiele data. Feit is natuurlijk wel dat wanneer KPN en Vodafone dat daadwerkelijk wel zullen gaan doen de kans groot is dat T-Mobile daarop mee zal liften.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.