Nieuws
13 december 2005 - Ron Smeets

Mobiele aardverschuiving in Silicon Valley

De ontwikkeling van mobiele toepassingen en devices heeft de afgelopen twee jaar een enorme vlucht genomen, dat is al lang geen nieuws meer.

Een van de gevolgen hiervan is dat er momenteel een mobiele aardverschuiving plaatsvindt in Silicon Valley waarbij het aantal nieuw opgestarte bedrijven die zich richten op mobiele (software) ontwikkeling en dienstverlening met een snelheid die te vergelijken is met de oorspronkelijke 'dot com rush' toeneemt.

De afgelopen jaren zijn er in Silicon Valley tussen de 70 en 100 bedrijven gestart die zich in het mobiele marktsegment begeven met hun business. Daarmee stijgt de traditionele ICT-regio ook op dat gebied ruim boven alle andere regio's uit.

Dat 'mobility' scoort blijkt ook uit de groei van de investeringen die de Amerikaanse 'venture capatalists' in de mobiele branche steken. Was dat in 2003 nog ca. 877 miljoen dollar, in 2004 was dat al gestegen tot ruim 1.1 miljard en de verwachtingen voor dit jaar ontstijgen de 1.3 miljard dollar.

De enorme potentie van de mobiele markt werd vorige week nog eens extra onderstreept toen Electronic Arts bekend maakte een deal te hebben gesloten met Jamdat Mobile, ontwikkelaar van mobiele games, voor ruim 600 miljoen Euro.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.