Toestellen
17 september 2008 - Ron Smeets

Mobiel TV: Nokia N96 vs Samsung P960

Een half uurtje geleden kwam de koerier een Nokia N96 afleveren. Hoe ik over het toestel zelf denk, qua vernieuwing in vergelijking met de N95 (8GB) zullen de meesten van jullie inmiddels wel weten (zoniet: lees dit) en dus besloot ik om meteen maar even een van de weinige echt nieuwe features te testen: Mobiel TV.

Toevallig (nou, niet helemaal ;-)) had ik hier ook nog een Samsung P960 liggen. Ideaal om de twee Mobiele TV mobieltjes die vanaf deze week (de Samsung is er natuurlijk al iets langer) te koop zijn op dat gebied even met elkaar te vergelijken.

Allereerst het opstarten van de Mobiele TV service. De Samsung heeft hiervoor een speciale toets op de voorzijde van het toestel (rechts onder het display). Bij de N96 moet je via het 'Media Menu' enkele stappen doorlopen. Natuurlijk kun je de Mobiel TV menu optie ook bij je favorieten of in het hoofdmenu plaatsten zodat het wat beter toegankelijk is, maar het toestel heeft er dus geen specifieke toets voor.

Eenmaal gekozen voor Mobiel TV duurt het opstarten zowel bij de Nokia als de Samsung zo'n 15 seconden. Vervolgens blijkt het geluid van de Samsung weliswaar harder te kunnen dan dat van de Nokia, maar de geluidskwaliteit (helderheid, vervorming) is bij de N96 beter.

Het grootste verschil is echter terug te zien in de helderheid van het display. Het beeld van de Samsung is een stuk beter qua helderheid en contrast dan dat van de Nokia. Ik heb bij beide toestellen diverse instellingen (helderheid) geprobeerd maar de Samsung blijft gewoon een beter beeld produceren. Al met al is het beeld van de N96 ook war 'roder' dan dat van de Samsung.

Hieronder kun je twee video's bekijken waarin de TV kwaliteit op beide toestellen naast elkaar te zien zijn. Eerst zie je de N96 op de voorgrond met daarachter de P960 en na enkele seconden heb ik ze omgewisseld. In de tweede video zie je eerst een closeup van de P960 en na 15 seconden (let op de korte 'break' eentje van de N96. Het is niet super goed te zien, maar het beeld van de P960 is echt een stuk lichter en contrast-rijker.

De tweede video:

Aardig quintet ;-)Gerelateerde links:
Wereldprimeur N96 voor Nederlandse markt
Nokia N96 vanaf 15 September bij KPN
Wachten wordt leuk met MobielTV van KPN
Samsung’s nieuwe Mobile TV toestel, de P960

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.