Nieuws
05 juni 2011 - Chris Bannink

Mobiel mogelijk kankerverwekkend

Mobile Cowboys heeft inmiddels een lange lijst van artikelen door de jaren heen, over het mogelijke gevaar van kankerverwekkende straling uit de mobiele telefoon. Of het nu de GSM zelf is, of straling uit de UMTS masten. Elk jaar verschijnen er namelijk onderzoeken die dit gevaar bewijzen dan wel volstrekt naar het rijk der fabelen verwijzen. Deze week bracht de World Health Organisation (WHO) naar buiten dat "mobiele telefoons mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn voor mensen". Daarmee werd over de gehele wereld de pers gehaald.

De WHO heeft een aantal categorien waarin ze de gevaren aangeven. 

  • Kankerverwekkend
  • Waarschijnlijk kankerverwekkend
  • Mogelijk kankerverwekkend
  • Niet classificeerbaar
  • Niet kankerverwekkend

 Kort door de bocht samengevat kon de WHO afgelopen week op een bijeenkomst in Lyon, Frankrijk niet bewijzen dat mobiele telefoons kankerwekkend waren, maar óók niet bewijzen dat ze helemaal zonder gevaar waren. Mobiele telefoons kregen daardoor de classificatie "mogelijk kankerverwekkend". Vorig jaar nog had de WHO aan mobieltjes de classificatie Niet kankerverwekkend meegegeven. 

Om het in perspectief te plaatsen: ook koffie, chloroform en uitlaatgassen vallen in de categorie mogelijk kankerverwekkend. Als aanbeveling geldt in het rapport dat er (dus) meer onderzoek nodig is. Ik laat mijn mening even in het midden maar blijf wel gewoon bellen. Voor de aardigheid heb ik wat gefotoshopt met waarschuwingen op mobiele telefoons. Dit is gelijk ook een disclaimer: afbeeldingingen berusten niet op feiten of werkelijkheid, maar zijn door mij gefotoshopt.

Benieuwd naar jullie mening.   

Lees hier het complete rapport van de International Agency on Research on Cancer, uitgevoerd in opdracht van de WHO. 

Over de auteur: Chris Bannink