Nieuws
31 juli 2006 - Gerben Mak

Mobiel luchtbellen komt eraan

Bellen in de lucht zit er al een tijdje aan te komen, zo lezen we met enige regelmaat. De laatste voorspelling is dat Europese regelgevers einde dit jaar toestemming geven voor gebruik van GSM op kortere vluchten. De Engelse luchtvaartmaatschappij BMI heeft zich samen met Air France en TAP (Portugal) reeds opgegeven als pilot maatschappij. AirFrance zal in februari 2007 mogelijk de primeur hebben.

De technologie voor luchtbellen is ontwikkeld door OnAir, een joint venture van Airbus en Sita (een luchtvaart IT specialist). De roaming in de lucht zal overigens rond de $ 2,50 per minuut gaan kosten, mede als gevolg van de satelliet verbinding die wordt ingezet.

De juridische elementen zijn bijna net zo ingewikkeld als de technische problemen. Zo moet pan-Europese wetgeving ervoor zorgen dat nationale authoriteiten toestemming verlenen voor de OnAir service. Het land waar het vliegtuig is geregistreerd, zorgt voor de basis licentie, en alle landen waaroverheen wordt gevlogen, dienen automatisch deze licentie te erkennen. OnAir hoopt dat het niet met spectrum licenties te maken krijgt, omdat het wegens de grote vluchthoogte niet zal interfereren met nationale netwerken.

Toch vind ik het moeilijk in te beelden om straks in het vliegtuig mensen om je heen met hun mobieltje te zien babbelen in het vliegtuig. We zullen zien!

Nog een mooie quote: "Airlines could come across opposition from some passengers who would not necessarily welcome a loud-mouthed businessman shouting into his mobile phone for the duration of a flight."

Over de auteur: Gerben Mak