Nieuws
20 november 2014 - Onno Rompa

Mobiel internettende Nederlanders snacken vooral Veel vaker maar meestal nog geen minuut per keer

Internetten op smartphones en tablets is al lang niet meer weg te denken uit het dagelijkse straatbeeld. Het 'Trends in internetgebruik' onderzoek, uitgevoerd in opdracht van SIDN, wijst uit dat de meeste mobiele internetsessies vaak korter duren dan 1 minuut. Ofwel, we snacken vooral als het gaat om mobiel interetten. Het internetgedrag op laptops en PC's laat een totaal ander beeld zien. De gemiddelde browsersessie duurt daar ongeveer een half uur. Het zal niemand echt verbazen dat hetzelfde onderzoek ook uitwijst dat mobiele internetters wel veel vaker hun browser openen dan iedereen die achter een PC of laptop zit.

Het onderzoek laat verder zien dat apps de rol van domeinnamen of websites niet overnemen. Apps zijn vooral populair op smartphones. Op het grotere scherm van een tablet neemt het gebruik van apps af en dat van de browser toe. Het aantal apps dat mensen gebruiken is beperkt en uit de reactie van Nederlandse bedrijven blijkt dat ze slechts door een minderheid als belangrijk voor hun online strategie gezien worden. Wel valt op dat de populariteit van bookmarks de laatste jaren gedaald is. Mogelijk is de functie hiervan op mobiele devices deels door apps overgenomen.

Er is ook onderzoek gedaan naar het internetgebruik van mensen met een 4G abonnemennt. Hoewel 4G sneller internet mogelijk maakt, zien we 4G-gebruikers in de praktijk nauwelijks meer tijd in de browser doorbrengen. Ze maken vooral veel langer gebruik van zogenaamde browservervangende apps. Dit komt hoofdzakelijk doordat je met 4G content kunt streamen, iets waarvoor 3G doorgaans te traag is. De populariteit van met name de YouTube-app onder 4G’ers is dus niet vreemd. Wel bezoeken 4G-gebruikers relatief meer unieke domeinnamen. Maar de bezoektijd per domeinnaam is extreem kort (minder dan één minuut), waardoor hun totale browsertijd zelfs daalt ten opzichte van die van 3G-gebruikers. Gebruikers met een snellere netwerkverbinding hebben dus vooral minder tijd nodig om te vinden wat ze zoeken.

Voor het 'Trends in internetgebruik' onderzoek is onder andere het internetgebruik van 10.000 gebruikers over meerdere apparaten gedurende acht maanden geanalyseerd. Het complete onderzoek kun je hier bekijken (pdf)

Over de auteur: Onno Rompa
 
Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing. Daarnaast schrijft hij regelmatig over auto's. Onno is daarnaast een bourgondiër en is een liefhebber van de wintersport en het goede goede leven.