Nieuws
05 juni 2014 - Ron Smeets

Mobiel internet met 4G op festivals nu wél fun?

Komend weekend komen weer vele tienduizenden muziekliefhebbers naar Megaland in Landgraaf voor het jaarlijkse PinkPop festival. Zelf ben ik ook al jaren een vaste bezoeker. Behalve de muziek en het festivalfeestgevoel ben ik dit jaar ook zeer benieuwd naar de mobiele (internet) bereikbaarheid. Zeker nu ook in Landgraaf 4G dekking is van zowel KPN (ook Hi en Telfort) als Vodafone. T-Mobile is helaas nog niet zover.

Op festivals, en in voetbalstations, werd vroeger veel gebeld en ge-sms't. Dat is al lang verleden tijd, maar ook toen was de bereikbaarheid, door overbelasting van de masten in de buurt, al een issue. De afgelopen jaren, nu iedereen vooral facebook, twitter, instagram en andere sociale netwerken updaten via de mobiele 3G internetverbinding van hun smartphones, is dat eigenlijk alleen maar erger geworden.

Volgens de providers zal dat met de komst van 4G veranderen. Die netwerken zijn speciaal ontworpen voor mobiele dataverbindingen en hebben daardoor veel meer capaciteit. Natuurlijk zullen er dit jaar op PinkPop nog altijd meer 3G dan 4G gebruikers zijn, maar het verschil in bereik en beleving is dan ook precies wat ik het komende weekend ga testen. Ik neem zelf drie 4G simkaarten mee (2 x KPN en 1 x Vodafone). Daarnaast zijn in onze groep ook een aantal festivalgangers met 'ouderwets' 3G. Het zal mij benieuwen hoe de verschillende netwerken gaan presteren tijdens de vele twitter, facebook en andere updates die verstuurd worden.

Letwel, overbelasting van mobiele netwerken is ook bij 4G mogelijk, maar doordat 4G veel meer capaciteit biedt, en nog lang niet iedereen 4G gebruikt, ga ik er toch wel een beetje van uit dat de ervaring een heel stuk beter zal zijn dan die van de afgelopen jaren. Tijdens PinkPop zal ik via facebook en twitter al verslag doen en na het festival volgt een uitgebreid artikel met de bevindingen van mijzelf en de testpersonen ter plekke.

Er zijn ook nog andere factoren die ervoor zorgen dat sociale netwerken op festivals en in stadions soms niet bereikbaar zijn. Zo heeft Twitter de afgelopen jaren al meerdere keren updates vanaf festivalterreinen (tijdelijk) geblokkeerd. Dat betrof zogenaamde voorzorgsmaatregelen omdat Twitter misbruik vermoedde. Als honderden, of duizenden, personen tegelijkertijd, vanaf hetzelfde IP adres (het toegangspunt op het netwerk) updates versturen, dan ging bij Twitter een alarmbel rinkelen. Updates vanaf dat IP adres werden vervolgens (tijdelijk) geblokkeerd. Dat had dus niets te maken met de bereikbaarheid van het mobiele netwerk ter plekke.

De 'ingewanden' van een KPN 4G mast: KPN-4G-kast

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.