Nieuws
05 februari 2014 - Ron Smeets

Mobiel internet gebruik in buitenland fors gestegen

Mijn oog viel gisteravond op een bijzonder persberichtje van T-Mobile. De provider meldt dat Nederlanders niet meer bang zijn om mobiel internet in het buitenland te gebruiken.

In 2013 steeg het buitenlandse datagebruik met 70%. De magenta provider koppelt daaraan, uiteraard, de steeds goedkoper wordende buitenland bundels, maar vergeet er gevoeglijk maar even bij te vermelden dat die voordelige tarieven na een jarenlange strijd grotendeels door de EU opgelegd zijn.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel meer, en relatief voordelige, buitenland bundels voor data (en bellen). En ja, dat hebben we voor een deel ook te danken aan de providers zelf. Behalve de EU-regelgeving hebben die providers inmiddels ook ingezien dat ze meer kunnen verdienen aan voordelige buitenland bundels dan de woekertarieven van 5 tot meer dan 10 Euro per MB die enkele jaren geleden nog betaald moesten worden. In die tijd zette vrijwel iedereen (die het zelf moest betalen) de dataroaming inderdaad uit.

Nu kun je bij de meeste providers al voor een paar Euro per dag, week of maand, al tientallen MB's aan data 'verstoken' in het buitenland. Zelf gebruik ik een stapelbare bundel van 5 euro per maand voor 100MB. Dat is dus 5 cent per MB. Twee jaar geleden was dat nog meer dan 1,50 per MB.

Overigens is het altijd raadzaam om een data teller app te gebruiken. De meeste providers hebben die zelf ook al, maar ik zweer al bijna twee jaar bij My Data Manager. Behalve dat je precies kunt zien hoeveel data je, per dag of maand, in binnen- en buitenland gebruikt hebt vind ik het ook erg handig dat deze app altijd iets meer data lijkt te tellen dan je daadwerkelijk gebruikt hebt. De kans dat je over de limiet gaat is dan een stuk kleiner.

Maar goed, volgens T-Mobile laten we dus met z'n allen nu veel vaker de dataroaming aan staan. Sinds wanneer ben jij niet meer 'bang' voor mobiel internet in het buitenland? ;-) Reageer maar of stem op de nieuwe poll.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.