Nieuws
12 december 2008 - Ron Smeets

Mobiel Internet breekt door in 2009

Afgelopen woensdag, toen wij druk in de weer waren met het testen van de Sonim XP3 in Parijs, maar daarover later meer, werd op Telecom Time druk gespeculeerd over de (nabije) toekomst van de Mobiele business.

Navraag bij diverse aanwezige bezoekers wees uit dat vrijwel iedereen ervan overtuigd is dat Mobiel Internet het komende jaar echt zal doorbreken.

Cijfers van het Platform Open Mobiel Internet (OMI) onderbouwen de trend die op TelecomTime wordt gezien. Op dit moment surfen twee miljoen Nederlanders al met hun mobiel op het WWW. In juni waren dit er nog 1,6 miljoen. Een explosieve groei, dat belooft inderdaad wat voor volgend jaar.

DutchCowgirl Chantal was ter plekke aanwezig en maakte, samen met haar collega's van Whizpr onderstaande videoimpressie over hét 'buzzword' voor 2009: Mobiel Internet!

De eerste stappen op het gebied van mobiel internetten werden al in 1999 gezet met de introductie van WAP. Ik kan me nog herinneren dat 'wappen' dé mobiele trend zou moeten worden voor het nieuwe milennium, althans dat wilden de diverse proividers ons destijds doen geloven. Het gebrek aan diensten, de vlucht die het échte internet nog aan het nemen was en de hoge gebruiks kosten hebben er echter voor gezorgd dat wappen al een vroege dood stierf.

Waarom Mobiel Internet nu dan wel een succes wordt? Flat Fee data abonnementen, grotere (resolutie) schermen en de verbeterde kwaliteit van de netwerken (3G, HSDPA etc) zijn volgens mij de belangrijkste factoren.

Ow ja, een goede tip van Cowgirl Chantal over het gebruik va mobiel internet: Houd je wel een beetje in als je de grens over gaat, in het buitenland geldt die flat fee niet...

Daar ligt nog een grote uitdaging voor de operators en de Europese Commissie onder leiding van Viviane Reding. In Parijs bleek namelijk maar weer eens hoe moeilijk de operators uit verschillende landen het eens kunnen worden over data roaming tarieven, zelfs als de betreffende operators uit dezelfde stal komen. . .