Entertainment
25 januari 2008 - Redactie MobileCowboys

Mobiel goud wordt gek genoeg niet verzilverd

PERSBERICHT - Volgens een onderzoek in opdracht van anymobile.nl liggen er in Nederland op dit moment ruim 6 miljoen prima mobieltjes stof te vangen, met een gemiddelde verkoopwaarde van 40 euro per stuk. “Die waarde ligt vier keer hoger dan de meeste mensen denken en wordt er met de tijd niet hoger op.

Om dat niet te verzilveren is opmerkelijk on-Hollands.” Zegt Boban Vukicevic, mede-oprichter van anymobile.nl, de eerste online marktplaats speciaal voor mobiele telefoons.

Vukicevic: “Die tweedehands mobieltjes zijn zoveel waard omdat er een groeiende vraag naar is. Zo blijkt uit ons onderzoek dat er in Nederland jaarlijks meer dan 150.000 telefoons gestolen worden. Ook sneuvelen veel telefoons door ongelukjes: volgens een recente schatting vallen er bijvoorbeeld elk jaar alleen al 200.000 telefoons in het toilet. Omdat het abonnement gewoon doorloopt moet er een vervangend toestel komen. In veel gevallen moet je daarvoor een tweede abonnement bovenop je lopende abonnement afsluiten.”

Met een los mobieltje wordt een SIM Only abonnement ook veel aantrekkelijker. Jörgen Liesveld, financiële man van anymobile: “Een dergelijk abonnement wordt zonder toestel geleverd waardoor je alleen voor je belminuten en sms-jes betaalt. Dat scheelt tot 80% op de maandelijkse kosten.”

Toch kiest ruim 80% van de bellers met een abonnement, voor een abonnement met ‘gratis’ toestel. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet eens weten dat ze een abonnement zonder toestel kunnen afsluiten.

Het onderzoek wijst dan ook uit dat 40% van de respondenten elk jaar een nieuw mobieltje krijgt bij het vernieuwen of verlengen van hun abonnement. Liesveld: “Hierdoor blijft het toestel van het vorige abonnement ergens in een kast of la liggen. Terwijl hij vaak nog geen jaar oud is en nog prima werkt!”

Dat een occasion mobieltje in veel gevallen niet het nieuwste model is maakt volgens Liesveld niet uit: “Uit het onderzoek blijkt dat bijna 90% van de mensen hun mobieltje ziet als functioneel gebruiksvoorwerp. Slechts 5% wil altijd het laatste model hebben.”

Ondanks deze cijfers is het verkopen van je oude toestel via internet vooralsnog niet aangeslagen. Slechts 10% zegt dit weleens gedaan te hebben. Met de komst van hun site hopen Vukicevic en Liesveld daar verandering in te brengen. “Op de site staat bijvoorbeeld een waardemeter waarmee je de dagprijs van je toestel kunt berekenen. Die kan oplopen tot honderden euro’s.” Bovendien is het risico dat je via de site een gestolen mobiel koopt uitgesloten. Vukicevic: “We vragen de aanbieder altijd om bij de mobiele telefoon het voor dat toestel unieke IMEI-nummer te vermelden. Aan de hand daarvan kun je op de site controleren of een toestel gestolen is.”Gerelateerde links:
Je oude (mobiele) telefoon in het museum?
Veel tweedehands GSM's nog vol informatie
Gestolen GSM's naar Afrika
Ruil je oude GSM in voor een boom
GSM recycling succes voor goede doelen
Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl