Nieuws
04 maart 2009 - Ron Smeets

Mobiel 'dood' op de CeBIT

De afgelopen twee jaar was het allemaal al een stuk minder gesteld met de aanwezigheid van fabrikanten van mobiele toestellen en -accessoires hier op de CeBIT maar dit jaar zou wel eens helemaal de laatste keer kunnen zijn dat we deze bedrijven in Hannover gezien hebben.

De grote vijf, Nokia, Samsung, Sony Ericsson, LG en Motorola, hebben dit jaar geen van allen een eigen stand. Van de overige toestelfabrikanten ben ik alleen BlackBerry en Emporia tegen gekomen. OK, Asus en Garmin staan er ook wel maar bij hen ligt de focus toch met name op PC's en Navigatie.

De liefhebber van mobieltjes die dit jaar de CeBIT gaat bezoeken zal het dus voornamelijk moeten doen met de toestellen die bij de diverse retailers/distributeures en providers op de stands liggen. Die laatste categorie heeft zijn aanwezigheid dit jaar trouwens ook drastisch ingekrompen. Normaliter stond het plein tussen Hal 27 en 36 namelijk vol met paviljoens van providers zoals Vodafone, O2 en E-Plus. Dit jaar is dit plein echter helemaal leeg (foto hieronder).
Plein-Hal271

Het is dat T-Mobile nog steeds zijn (halve) hal gehurrd heeft anders was de hal met toestelfabrikanten (26) ook half leeg geweest.
T-Mobile-Drukte

Ook enkele fabrikanten van accessoires die ik inmiddels gesproken heb overwegen serieus om volgend jaar toch echt alleen nog maar naar Barcelona te gaan. Natuurlijk, sommige Duitse fabrikanten kunnen het zich bijna niet veroorloven om niet in Hannover te gaan staan, maar als de ontwikkeling wat betreft de aanwezigheid van Mobiele bedrijven op deze manier doorgezet wordt, dan zullen het aantal hallen met Mobiele Telecom diensten en producten het volgend jaar terug zijn op het niveau van 1998: 'n halve hal.
Toestelfabrikanten-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.