Nieuws
15 januari 2010 - Richard Otto

Mobiel doneren voor Haiti

Door de ramp in Haiti komt 'Mobiel Doneren' veel in het nieuws. Gisteravond was er zelfs een item op het journaal.

In dit nieuwsitem kwam goed naar voren wat de belemmeringen in Nederland zijn; de strijkstok van de operators en de beperkte bedragen die je via premium SMS kan doneren.  Ondanks deze belemmeringen zijn er 2 mobiele initiatieven: Het Leger des Heils en Protestante Kerk. Bij beide organisaties wordt niet duidelijk wat nou aan de strijkstok blijft hangen.

Op de website van het verantwoordelijke Geef-SMS is meer informatie te vinden over de verantwoording (al wordt hier gesproken over '+/- kosten'). Het is niet duidelijk of aan deze 2 recente acties ook kosten hangen. Door de beruchte 'ringtone-mafia' uit het verleden is het juist van belang om naar de consument extra transparant te zijn wat nou daadwerkelijk bij het Goede Doel komt.

Bovenstaande wil natuurlijk niet zeggen dat de goede doelen niet moeten investeren in Mobiel, maar al charitatieve organisaties het niet voor elkaar krijgen om afspraken te kunnen maken met de telco's over de kostenafdracht is het misschien beter om het premium-SMS verhaal te laten zitten en meer te richten op Mobile Engagement of Mobile Fundraising 2.0. Al eerder schreef ik dat de mobiele telefoon een ideaal instrument is om te doneren. Zeker met de nieuwe mobiele betalings- mogelijkheden die er dit jaar aan komen is het straks heel eenvoudig om een impulsdonatie te doen, maar ook nieuwe jongere doelgroepen aan te spreken.
 
In Amerika gaat het allemaal net wat makelijker en is het mogelijk om grotere bedragen per SMS te doneren. In 2 dagen tijd heeft The Red Cross in de VS zelfs reeds meer dan $ 4 miljoen aan SMS donaties opgehaald. Ook bij het Amerikaanse broertje van Het Rode Kruis staat trouwens geen verantwoording vermeld.
 

  verantwoordingMD

Over de auteur: Richard Otto