Entertainment
26 maart 2010 - Ron Smeets

Mobiel dataverkeer nu groter dan voice

Ericsson heeft berekend dat er sinds December van 2009 wereldwijd meer dataverkeer verbrukt wordt voor mobiel internet / email en andere non-voice diensten dan dat er nodig is voor het transporteren van alle mobiele telefoongesprekken.

De Zweedse leverancier van netwerkcomponenten heeft dit becijferd uit metingen in mobiele netwerken over de hele wereld. Volgens Ericsson werd in December zo'n 140.000 Terabyte aan mobiel dataverkeer verstookt, ongeveer net zoveel als er nodig is voor het transport van mobiele telefoongesprekken in dezelfde periode.

De afgelopen twee jaar groeide het mobiele dataverkeergebruik wereldwijd gemiddeld met 280% per jaar, ofwel een verdriedubbeling per 12 maanden. Verwacht wordt dat die groei weliswaar iets zal inbinden, maar de komende vijf jaar zal het toch elk jaar weer verdubbelen, zo voorspelt Ericsson. Uhhm, ik zeg: schiet maar op met die 4G netwerken dus. Voor je het weet slippen de huidige UMTS en HSDPA netwerken helemaal dicht ;-))

Via: Cellular News

Grafiek: Cisco

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.