Nieuws
05 augustus 2009 - Harold Kuepers

Mobiel dataverkeer 12x groter

Volgens ABI Research groeit het mobiele dataverkeer de komende jaren hard. In 2014 wordt verwacht dat het mobiele dataverkeer dat nu per jaar gebruikt wordt dan per maand is.  

Volgens het rapport van ABI Research wordt in 2014 meer dan de helft van het verkeer gebruikt door laptops. Op dit moment gaat 66 procent via mobiele telefoons als Blackberry en iPhone.

In 2014 zal wereldwijd 74 procent van het dataverkeer gebruikt worden voor internettoegang en 26 procent voor het streamen van video en muziek. Minder dan 1 procent zal gebruikt worden voor diensten als Voice Over IP.

Op dit moment is Europa met 31 procent leider als het gaat om mobiel dataverkeer. Naar verwachting zal Azië in 2014 de dans leiden met meer dan 28 procent. 

De komst van 4G zal een toename van het mobiele dataverkeer betekenen. 3G zal de standaard zijn maar voor de zwaardere applicaties zal 4G meer verbruik gaan genereren. 4G netwerken zullen dan ook het grootste aandeel van het dataverkeer voor haar rekening nemen. De race om de satellieten is begonnen. De mobiele telefoonoperators willen nu al satellieten met support voor 4G technologie. 

Over de auteur: Harold Kuepers